De maquette van Jeppemastate bij Marrum.
De maquette van Jeppemastate bij Marrum. Foto: Ingezonden

Expositie Jeppemastate en Westernijtsjerk

MARRUM - In de kerk van Westernijtsjerk (bij Marrum) is deze zomer een expositie te zien over de kerk en de destijds naastgelegen Jeppemastate en haar bewoners. Er was vroeger een nauwe band tussen de bewoners van Jeppema en de kerk. De kerk is waarschijnlijk zelfs gesticht door de Jeppema's.

Volgens de legende was dat na onmin van de Jeppema's met de Marrumer familie Ponga, maar het waarheidsgehalte van dat verhaal is twijfelachtig. Na de Jeppema's is de stins/state eigendom geweest van achtereenvolgens de familie Unema, Roorda en Grovestins. De familie Grovestins bouwde de state uit en legde een groot park aan. Over elke periode van Jeppemastate zijn bijzondere verhalen. Zoals over een rechtszaak over het eigendom van Jeppemastate na het overlijden van Jeppe Jeppema. Of over de langdurige en dramatische periode van ballingschap na de reformatie van de katholiek Hans van Roorda en zijn familie in Emden. En over de destijds beroemde militair Frederik van Grovestins, met de bijnaam 'de schrik der Fransen' na een vergeldingstocht door Noord-Frankrijk in 1712.
Open: elke zaterdag in juli en augustus en de eerste twee van september, van 13.30 tot 17.00 uur. Locatie: Westernijtsjerk 2, 9073 TS Marrum. Ook is voor een tientje een boek te koop over deze historie.