Coördinator-bedrijfsvoering Albert Jan Tiemens van PCBO Smallingerland:
Coördinator-bedrijfsvoering Albert Jan Tiemens van PCBO Smallingerland: "Voor zover wij weten, wordt dit het eerste bestaande schoolgebouw in Nederland met 'nul op de meter'." Foto: Actief Media

Basisschool Leister Igge: straks 'nul op de meter'

OPEINDE - Basisschool De Leister Igge in Opeinde wordt momenteel gerenoveerd. Na de zomervakantie wordt het een school zonder aardgas en met 'nul op de meter', is het streven.

Coördinator-bedrijfsvoering Albert Jan Tiemens van PCBO Smallingerland vertelt: "Voor zover wij weten, wordt dit het eerste bestaande schoolgebouw in Nederland met 'nul op de meter' en zonder aardgasaansluiting. De bouwcombinatie Grenovation onder leiding van Meerbouw uit Rotterdam heeft de inschrijving gewonnen. Dat bedrijf doet niet alleen de verbouwing - samen met Friese onderaannemers - maar levert ook de installaties en garandeert twintig jaar het onderhoud. De daken worden geheel bedekt met zonnepanelen. "De verwarming en de luchtbehandeling draaien straks volledig op elektrisch", aldus Tiemens.

"Met de investering besparen we zeven ton in de komende twintig jaar op onderhoud en energieverbruik. De gemeente schiet dit voor." In totaal investeert de gemeente Smallingerland ruim 1,5 miljoen euro. Met dat geld zijn de noodlokalen inmiddels gesloopt, is er asbest verwijderd en worden alle kozijnen vervangen en komt overal extra goed isolerend dubbel glas. Ook komt er een nieuw lokaal bij op de eerste verdieping. Op die manier is er ook plaats voor de kinderopvang en de peuteropvang van Oink in de school. "Er komt plek voor zo'n 200 kinderen."


[AJT1]Ruim 1,5 miljoen