Controle van een veendijkje bij Garyp. In het filmpje met de ActiefPlus-app een gesprek met locodijkgraaf Marjan Jager van Wetterskip Fryslân.
Controle van een veendijkje bij Garyp. In het filmpje met de ActiefPlus-app een gesprek met locodijkgraaf Marjan Jager van Wetterskip Fryslân. Foto: Ingezonden

Beregeningsverbod verwacht voor grasland

LEEUWARDEN - Met ingang van donderdag 26 juli komt er vermoedelijk een beregeningsverbod voor de graslanden. Oftewel vooral voor de melkveehouders. Als de hitte en de droogte aanhouden, komt er waarschijnlijk ook een beregeningsverbod voor een belangrijk deel van de akkerbouw. Voor de intensieve akkerbouw, zoals de glastuinbouw en de pootaardappelen, geldt dit verbod vooreerst niet.

Dit deelde Wetterskip Fryslân vrijdagmiddag mee in een persbijeenkomst. Loco-dijkgraaf Marjan Jager vertelde dat een voorgenomen besluit over het beregeningsverbod woensdag 25 juli wordt genomen door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterbeheer. In het bijzonder de negen waterschappen rond het IJsselmeer zullen vervolgens elk afzonderlijk zich bij dit LCW-besluit voegen, verwacht Jager.

"Op dit moment zijn aanvoer van boezemwater en afvoer met elkaar in evenwicht", zei ze vrijdagmiddag. "Maar gelet op de weersverwachting - nog veertien dagen droog en heet weer - zal de aanvoer vanuit de Rijn en de IJssel naar het IJsselmeer afnemen. In dat geval moeten we maatregelen treffen."

Boezembeheerder Pier Schaper vult aan: "Een andere maatregel wordt vermoedelijk het verder beperken van de openingstijden van de zeesluizen. Om zo de afvoer van boezemwater te beperken. Dit is een paar weken geleden al ingevoerd voor de watersport: één maal per uur schutten. Dit wordt wellicht verder beperkt."

Met belanghebbenden is maandag overleg gevoerd: organisaties in de landbouw, de scheepvaart en de watersport. Marjan Jager: "Als waterschapsbestuurder heb ik zo'n droge zomer nog niet eerder meegemaakt." In de hete zomer van 1976 gold er ook een beregeningsverbod.