Mark van Bracht is één van de Friese huisartsen die zich verenigden vanwege hun moderne kijk op de 
huisartsenpraktijk.
Mark van Bracht is één van de Friese huisartsen die zich verenigden vanwege hun moderne kijk op de huisartsenpraktijk. Foto: Actief Media

Vier Friese huisartsen bundelen kennis en ervaring

DRACHTEN - Veel Nederlanders nemen de komende weken vakantie. Mooi weer, even tijd voor jezelf. Is dat niet een mooie gelegenheid eens na te denken over wat je nu eigenlijk wilt met die hangende oogleden, die almaar toenemende kraaienpootjes of die lelijk uitgescheurde piercing? Misschien is het een idee om dit in of na je vakantie te laten behandelen. Dat is waarschijnlijk eenvoudiger dan je denkt. Het kan gewoon bij een huisarts, als die is gespecialiseerd in klein chirurgische ingrepen.

Bij de huisarts? Mark van Bracht is huisarts bij de huisartsenpraktijk Van Bracht & Dorgelo in Drachten. Hij legt uit hoe dat mogelijk is. Zorgverzekeraars zien graag dat laagcomplexe zorg wordt overgeheveld van ziekenhuis naar huisarts. Daardoor is een verschuiving van werkzaamheden ontstaan in de medische wereld. "Voor hoogcomplexe medische ingrepen ga je naar het ziekenhuis (tweede lijns-zorg). Laagcomplexe zorg wordt bij voorkeur buiten de muren van het ziekenhuis aangeboden. Dat kunnen gespecialiseerde locaties zijn (anderhalve lijns-zorg), maar is soms ook een huisarts die zich een bepaald specialisme heeft eigen gemaakt (eerste lijns-zorg)."

"Ooglidcorrecties of
mannelijke sterilisaties voeren huisartsen uit"

Dat laatste is een logisch gevolg van het feit dat zorgverzekeraars stimuleren dat huisartsen zorg delegeren aan doktersassistenten en praktijkondersteuners. "De inhoud van ons werk komt daardoor meer overeen met datgene waarvoor we hebben geleerd", vindt huisarts Mark van Bracht. "We hebben een zesjarige universitaire studie gevolgd. De eerste vier jaar zijn we geschoold tot basisarts. Daarna twee jaar coschappen. Hierna kun je je specialiseren tot gynaecoloog, chirurg of - in ons geval - huisarts."
Mark van Bracht: "Als huisarts heb ik behoorlijk wat medische bagage en tien jaar werkervaring. Die wil ik graag inzetten voor mijn andere passie: de cosmetische kant van geneeskunde."

Een paar jaar geleden begon hij zich te verdiepen in de klein chirurgische ingrepen die voorkomen in het NHG-handboek van de moderne huisarts. "Er is natuurlijk een overlap met het werk van sommige specialisten in het ziekenhuis, maar de laagcomplexe behandelingen kunnen wij prima aan." De Drachtster huisarts doelt op bijvoorbeeld anti-rimpelbehandelingen, bovenooglidcorrecties en mannelijke sterilisaties. "Het zijn relatief eenvoudige ingrepen. Waarom zou je daarvoor naar het ziekenhuis gaan? Het is net als huisartsen die bevallingen begeleiden, echografieën maken, gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg of bijvoorbeeld een besnijdenis uitvoeren. Dat kan in het ziekenhuis, maar ook bij huisartsen die zich hierin hebben bekwaamd."

In Friesland zijn meerdere van dit soort huisartsen, vier er van hebben zich verenigd onder de noemer Kwaliteitsgroep Cosmetisch en Klein Chirurgisch Werkende Huisartsen Friesland. "Een groep gelijkgestemden die elkaar niet als concurrent zien, maar als partners die kennis delen," zegt Mark van Bracht. De andere drie artsen zijn gevestigd in Leeuwarden, Lemmer en Kollum.

"Vier gelijkgestemde huisartsen bundelen kennis en ervaring"

Wim Douma is huisarts in Kollum. Patiënten kunnen bij hem terecht voor buik- en gewrichtsecho's en hij voert met regelmaat sterilisaties uit bij mannen.

Huisarts Hans Arentsen van huisartsenpraktijk Arentsen & Groeneveld in Lemmer bekwaamde zich naast het uitvoeren van mannelijke sterilisaties ook in het doen van bovenooglidcorrecties.

Willeke Zarza, huisarts van huisartsenpraktijk ZarZa in Leeuwarden is patiënten van dienst met buikecho's, bovenooglidcorrecties en rimpelbehandelingen.

Goed werk is noodzakelijk

Bij de huisartsen ben je in goede handen. "Bezorgd over slecht werk hoeven patiënten niet te zijn. Als huisarts zijn wij gewend onderscheid te maken tussen wat wel en wat niet door een huisarts gedaan kan worden. Natuurlijk zal ik een patiënt met een ietwat afwijkende situatie doorsturen naar een specialist in het ziekenhuis. Onze huisartsenpraktijken hebben het landelijke kwaliteitskeurmerk NHG (Nederlands Huisartsengenootschap). Voor de operaties zijn uitgebreide protocollen opgesteld."

Kosten

De laagcomplexe chirurgische ingrepen bij huisartsen worden niet vergoed door een ziektekostenverzekering. "Wij hebben dus alleen patiënten die het toch al zelf zouden moeten betalen. Cosmetische ingrepen worden nooit vergoed door een zorgverzekering. Mannelijke sterilisaties worden vergoed als je aanvullend bent verzekerd. Voor ooglidcorrecties geldt dat ze worden vergoed door de zorgverzekeraar als de pupil voor vijftig procent wordt bedekt of het oog kleiner is dan zeven millimeter. Een consult hierover bij een huisarts is gratis. "Als het nodig is, stuur ik je natuurlijk door naar een specialist op het specifieke gebied."

Een voordeel van behandeling door je huisarts is dat de kosten inzichtelijk zijn. Een ooglidcorrectie kost bij de huisarts bijvoorbeeld 650 euro voor twee ogen. Een mannelijke sterilisatie kost 245 euro.

Geïnteresseerden kunnen zelf contact opnemen met een van onderstaande praktijken of verwezen worden door hun eigen huisarts via het Zorgdomein.

Een uitgescheurde oorlel kan prima hersteld
worden door een huisarts.
Ooglidcorrecties, anti-rimpelbehandelingen, maar ook bijvoorbeeld mannelijke sterilisaties zijn voorbeelden van laagcomplexe chirurgische ingrepen.