'Natuuraanbod' krijgt half jaar tijd

LEEUWARDEN - De acht organisaties die in beginsel bereid zijn de natuuraankopen en het natuurbeheer van de provincie Fryslân over te nemen, krijgen tot 18 januari volgend jaar extra voorbereidingstijd. Dit hebben Provinciale Staten vorige week in meerderheid besloten.

Dit betekent wel dat de aankopen van nieuwe natuurgronden nog een half jaar langer stilliggen. De kwestie is het gevolg van een bezuiniging op de aankopen en het beheer van ongeveer 65 miljoen euro op een totaal van 950 miljoen euro. "Wy hawwe mear tiid nedich om út te rekkenjen, oft en hoe't wy dit útfiere kinne", zegt directeur Henk de Vries van It Fryske Gea. Zijn organisatie is één van de acht organisaties die samen 'de kar willen trekken'. De overige zeven zijn: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Bosgroep Noord-Oost Nederland, Het Friesch Grondbezit, LTO-Noord, Kollektivenberied Fryslân en de Friese Milieu Federatie.

De drie gebieden die in eerste instantie 'de dupe' zijn van deze bezuiniging, c.q. vertraging: Achtkarspelen-Zuid, Keningsdjip en beekdal Linde, worden in beginsel ook door de acht organisaties overgenomen. "It giet om alle gebieten yn Fryslân dy't as natoergebiet bestimpele binne", zegt Henk de Vries. "Dus ek dy trije."

De acht organisaties hebben een plan van aanpak gemaakt en benoemen een projectleider. Ook zijn een stuurgroep, een werkgroep en een schrijfgroep in het leven geroepen. "Der moat in hiel soad gebeure. Fandêr dat wy dat heal jier ek hielendal nedich hawwe, oant 18 jannewaris 2018."