Sa Leuk Hûs in Gytsjerk is een woonvorm die ook dagbesteding en ambulante
begeleiding biedt.
Sa Leuk Hûs in Gytsjerk is een woonvorm die ook dagbesteding en ambulante begeleiding biedt. Foto: Hans Dijkstra

Ook dagbesteding en ambulante begeleiding bij Sa Leuk Hûs

GYTSJERK - Driestroomhuis Sa Leuk Hûs aan de Canterlandseweg 1 in het centrum van Gytsjerk heeft op dit moment twaalf vaste bewoners. Het huis is een beschermde woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is er dag en nacht begeleiding en zorg aanwezig. Daarnaast biedt Sa Leuk Hûs ook dagbesteding en ambulante begeleiding.

Door Grietje de Jong-Taekema

"Voor jongvolwassenen bieden wij diverse vormen van dagbesteding onder de noemer Sa Leuk Besich," vertelt eigenaresse Siepie Tomey. "Zo kunnen onze cliënten bijvoorbeeld aan de slag in onze bloemen- en plantenkas, bij de houtbewerking, in de winkel en sinds kort ook in de stoffeerderij (Sa Leuk Siepie stoffering). Daar wordt stoffering gemaakt voor onder meer schepen, caravans en loungesets. Ook assisteren ze bij het onderhoud van het zwembad in Gytsjerk en bij de voetbalvelden in Burgum."

De cliënten van Sa Leuk Besich staan midden in de samenleving. Dat betekent ook dat ouderen een beroep op hen kunnen doen voor bijvoorbeeld het doen van boodschappen, en het onderhoud aan hun tuintje. "Dat vinden wij heel belangrijk. We moeten het samen doen, en dat is ook waar we hier voor staan," aldus Tomey. Daarom wordt er in de zomer in samenwerking met KEaRN elke woensdag een koffieochtend georganiseerd. "Dat bevalt zo goed dat we van plan zijn er na de zomer mee door te gaan."

Op het terras bij het winkeltje kan een kopje koffie of thee worden gedronken en in de winkel zijn tweedehands kleding en spullen te koop, evenals de bloemen en planten uit de kas, houtsnippers, aanmaakhoutjes, haardblokken en de objecten die worden gemaakt bij de houtbewerking. "Naast dagbesteding in eigen beheer, werken we samen met externe partijen. Ook op die manier staan onze cliënten midden in de maatschappij. Bij het kiezen van de juiste vorm van dagbesteding wordt er uiteraard rekening gehouden met de wensen van de cliënt: wat vinden ze leuk, en wat kunnen ze aan? We zijn erg flexibel." Tegenover Sa Leuk Hûs zit het trainingshuis Sa Leuk Dwaande. Daar wonen jongeren die begeleid worden naar een plek in de maatschappij. Ze worden geholpen een opleiding te voltooien en een baan te vinden. Daarna kunnen ze doorstromen naar een eigen woning waar ze met behulp van ambulante begeleiding kunnen wonen. "Daardoor komen er ook steeds weer nieuwe plekken vrij in het trainingshuis," aldus Tomey. "Neem bij interesse gerust contact met ons op."

Wat Sa Leuk Hûs bijzonder maakt is de warme, huiselijke sfeer. En een professioneel team dat er alles aan doet om zorg op maat te bieden. "Ouders waarderen de korte lijntjes die bij ons gebruikelijk zijn. Op al onze locaties is iemand als aanspreekpunt aanwezig. We werken volgens de protocollen van de Driestroom, en maken gebruik van een gedragscoördinator."

Al die goede zorgen werpen hun vruchten af: "Het is ontzettend fijn om te zien dat de jongeren die bij ons wonen of werken stappen maken in hun ontwikkeling. Ze doen hier op hun eigen tempo allerlei vaardigheden op. En ook al kunnen ze op den duur zelfstandig wonen, wij blijven er altijd als achtervang."

Heeft u een hulpvraag die bij Sa Leuk Hûs past? "Neem gerust contact met ons op voor een kennismaking," nodigt Siepie Tomey uit. "We vertellen graag meer over de mogelijkheden."

Sa Leuk Hûs | Canterlandseweg 1
www.saleukhus.nl | 058-2897939
siepie@saleukhus.nl | Winkel open: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.