'De Warren toonaangevende buurtschap'

BURGUM - Als nieuwbouw in de polder De Warren ten westen van de Sintrale As bij Burgum doorgaat, dan dient deze wijk 'toonaangevend' te worden. Een PvdA-motie met deze strekking is in de raad van Tytsjerksteradiel aanvaard, met de stemmen van GrienLinks en FNP tegen.

Indiener Peter van de Hoef (PvdA) vroeg de raad zich hiervoor uit te spreken: "een toonaangevende buurtschap op het gebied van circulariteit en duurzaamheid", "met maximale verscheidenheid aan woningtypen en woonvormen en beschikbaar voor ieders portemonnee." Ook moet er "maximaal worden ingespeeld op technologische ontwikkelingen."
Bovendien roept de raad het college op "de raad maximaal bij deze ontwikkelingen te betrekken."
De tegenstemmers FNP en GrienLinks vinden dat de polder De Warren (vooreerst) niet moet worden bebouwd, omdat er nog andere mogelijkheden zouden zijn voor nieuwbouw in Burgum.
De raadsfracties dienden 5 juli bij de behandeling van de Kadernota 2019-2022 veertien moties (verzoeken aan het college van b. en w.) in. Daarvan werden veertien aangenomen en vijf verworpen. Zo is de raad unaniem voor ('slimme') openbare verlichting van de fietspaden tussen Sumar en de Wâldwei en tussen Heechsân en Eastermar (CDA-motie). De busroute door Burgum moet veilig(er) worden voor fietsers (PvdA-motie). De raad moet meer inzicht krijgen in de financiën en de personele bezetting betreffende het sociaal domein (VVD-motie). 'Gasloos bouwen' moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar worden (PvdA; unaniem aangenomen).