Fokdag Drachten

DRACHTEN - Van 27 tot en met 29 juli houdt de fokvereniging It Fryske Greidhynder weer haar jaarlijkse Fokdag.

Deze vindt plaats op de terreinen rondom het Fries Congrescentrum, aan de Oprijlaan in Drachten. Met een zeer afwisselend programma kunt u twee dagen volop genieten van het Friese paard. Vrijdagmiddag om 14.00 uur start de dressuur en de voorkeuring aan de hand. Zaterdagmorgen begint de keuring vanaf 8.30 uur en 's middags zijn er diverse shows, zowel onder het zadel als aangespannen. De toegang is gratis. Verdere info www.itfryskegreidhynder.nl.

KNKB Kaatsen bij Reitsje Him

HURDEGARYP - Zondag 15 juli, zowat tropisch weer, dan ga je toch niet kaatsen in Hurdegaryp? Toch wel, zullen een aantal 30+ en 50+ kaatsers gedacht hebben, omdat Reitsje Him uit Hurdegaryp voor hen een KNKB wedstrijd in petto had. Om het strandgevoel een beetje na te bootsen was er zand over het veld gestrooid.

Het was mooi weer en er werd in drie verschillende klassen gekaatst. In de 30+ waren vier parturen die in een poule streden om de meeste punten. De tweede prijs was voor Douwe Jouke Yntema (Ferwert), Edwin Koopstra (Leeuwarden) en Jan Jelle Jongsma (Damwâld).

De eerste prijs was voor Gerrit Meijer (Hurdegaryp), Hein Rodenhuis (Ried) en Taede Weidenaar (Damwâld).

Vijftig plus

Bij de 50+ was een A-klasse en een B-klasse. In de B-klasse waren op papier veertien parturen, maar door afzeggingen is er flink gehusseld in de samenstellingen. In de verliezersronde was er een tweede prijs voor Klaas Tuinenga (Berlikum), Henk Peterson (Damwâld) en Roelof Hoogland (Beetgumermolen). De eerste prijs in de verliezersronde was voor Jan de Boer (Bolsward), Piet Stellingwerf (Harlingen) en Lubbert Schreiber (Sint Annaparochie).

Winnaarsronde

In de winnaarsronde was er een derde prijs voor Bauke Posthuma (Folsgare), Piet Bierma (Dronten) en Gerrie Otter (Goutum). De tweede prijs bij de winnaars was voor Oeds Broersma (Witmarsum), Maikel Versnel (Sint Annaparochie) en Jelle Feenstra (Hurdegaryp). De eerste prijs bij de winnaars was voor Anno Miedema (Stiens), Bertus Bootsma (Wommels) en Piet van der Ploeg (Sint Jacobiparochie).

In de A-klasse waren zes parturen die eerst drie keer moesten kaatsen. De beide beste parturen streden in een finale om de uiteindelijke winst, deze werd pas op 5-5 en 6-6 beslist. In deze omstandigheden een uitputtingsslag. De tweede prijs was voor Thijs Houtsma (Minnertsga), Roel Venema (Bolsward) en Ibo Nicolay (Britsum). De eerste prijs werd behaald door Johannes Siegersma (Berlikum), Roel Sijbesma (Easterein) en Piet Machiela (Sint Jacobiparochie).