Maarten Stapper geeft college in dorpshuis De Trije Doarpen in Kollumerzwaag.
Maarten Stapper geeft college in dorpshuis De Trije Doarpen in Kollumerzwaag. Foto:

Maarten Stapper: "Ecologische landbouw kan uit"

KOLLUMERZWAAG - Ecologische landbouw, met nauwelijks nog bestrijdingsmiddelen of kunstmest, kan goed uit. Mits het slim wordt aangepakt, zegt landbouwingenieur Maarten Stapper. Het is bovendien beter voor de waterhuishouding en voor het klimaat.

De zaal zat knap vol in dorpshuis 'De trije doarpen' in Kollumerzwaag, vorige week maandag. Er moesten zelfs extra stoelen en tafels worden bijgesleept. Boeren, boerinnen, agrarische adviseurs en andere belangstellenden vormden het gehoor. De 'dwarsliggende' landbouw-ingenieur uit Australië met een Nederlandse achtergrond, ir. Maarten Stapper, was de spreker. En spreken kon hij: de hele avond lang, van acht uur tot een uur of elf 's avonds.

"Aarde heeft huidziekte"

Eigenlijk was het een hoorcollege landbouw-ecologie, vooral over het belang van gezond bodemleven. Met de reguliere landbouwmethoden - omploegen, het toepassen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, gras vaak maaien - wordt de bovenste laag van de aarde dood gemaakt, zegt Stapper. "De Aarde heeft een huidziekte, door de mens veroorzaakt". zegt Stapper onomwonden.
Door gras minder te maaien en dus langer te laten groeien (in tijd en in centimeters), krijgt het gras ook diepere wortels, zodat in tijden van droogte (zoals nu) gras langer vocht uit de bodem kan onttrekken. Belangrijk is ook dat er niet met één soort gras (tegenwoordig met name Engels raaigras) wordt gewerkt, "maar met zoveel mogelijk soorten". Dit is beter voor de biodiversiteit in de bodem en maakt het gewas - en dus ook de veehouderij - minder kwetsbaar voor ziektes in bodem of gewas.
Volgens Stapper is de gemengde bedrijfsvoering - combinatie van akkerbouw en veeteelt - de ecologisch meest verantwoorde.