Friesland heeft volop zomervoordeel in 2018 dankzij bedrijven die zich met hun marketing- en verkoopactiviteiten aanpassen aan de tijd van het jaar én door de prachtige evenementen die plaatsvinden.
Friesland heeft volop zomervoordeel in 2018 dankzij bedrijven die zich met hun marketing- en verkoopactiviteiten aanpassen aan de tijd van het jaar én door de prachtige evenementen die plaatsvinden. Foto: Actief Media

Zomervoordeel: waarom nog naar elders met vakantie gaan?

BURGUM – De in het westen van het land als 'bescheiden' bekend staande Friezen mogen deze zomer best trots zijn op zichzelf. Leeuwarden en Friesland zijn samen immers 'Culturele Hoofdstad van Europa'. Dat brengt extra aantallen toeristen naar de provincie. Bovendien, ook meegenomen: het is hier voortdurend heerlijk weer!

Nu al is de drukte in de Friese hoofdstad groter dan normaal in deze tijd van het jaar. Zondag kwamen er naar schatting 35.000 mensen in de Leeuwarder binnenstad vanwege het evenement 'De 8ste dag', waar ook de 'Wereldburgumers' bij betrokken waren.

Toch moeten de naar verwachting grootste evenementen nog plaats hebben, zoals de komst van de 'Franse reuzen' half augustus. En wat te denken van de Elfwegentocht, die nu veertien dagen lang prominent aandacht krijgt op tv (NPO2, elke avond meteen na Nieuwsuur). De 'Elfwegentocht' pakt zaterdag 14 juli uit met een grote optocht tussen Nijega en Leeuwarden over de Wâldwei.

Gelet op de ervaringen tot nu toe, mag je uitgaan van de volgende stellingen:

1. Meer Friezen dan gebruikelijk blijven deze zomer in hun provincie, omdat er meer (en grotere) culturele evenementen zijn.
2. Door toename van het aantal ouderen, en afname van het aantal schoolgaande kinderen, is de afhankelijkheid van de schoolvakantieperioden geringer. Ouderen geven vanwege kortingen voorkeur voor vakanties in voor- en naseizoen. Zij verblijven deze zomer dus massaal in hun eigen Friesland.
3. Daar staat misschien tegenover dat mensen die een hekel hebben aan grote evenementen, Friesland denken te moeten mijden. De provincie is echter groot genoeg om rustige plekjes te vinden.

Toch zijn er vanwege de vakantie diverse bedrijven die hun (marketing- en verkoop-)activiteiten op een zacht pitje zetten. Voor diegenen die 'open' blijven is dit des te meer reden om wél actief te blijven op het gebied van marketing en verkoop. De zomer-, uitverkoop- en opruimingskortingen zijn dan ook niet over het hoofd te zien.

De praktijk leert bovendien, dat herhaling loont: het is zelfs dé kracht van reclame en publiciteit.

Bedrijfssoorten die deze zomer wellicht zomerkortingen geven, blijven ook aan de weg timmeren. Denk aan modezaken, 'beauty', meubelzaken, woninginrichting en fitness. Maar ook de vele evenementen hebben publiciteit nodig, juist omdat er in de provincie Fryslân deze zomer veel te doen is.

Niet alleen het traditionele skûtsjesilen, fierljeppen en kaatsen (de PC op woensdag 1 augustus in Franeker is een 'topper'), ook de 'iepenloftspullen' zijn publiekstrekkers. Een greep uit wat er nog komt: momenteel, tot 17 juli: 'Conference of the birds' en 19 tot 21 juli 'Welcome tot he village', beide in het Groene Stergebied ten oosten van Leeuwarden; 2 tot 5 augustus: de Tall Ships Races in Harlingen; 16 tot 18 augustus: de reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden; 1 tot 29 september: iepenloftspul 'Bellier' in Jorwert; 12 tot 22 september: 'De Oerbliuwers', iepenloftspul in Harkema.

Niet te vergeten: 4 tot en met 17 augustus skûtsjesilen SKS en 18 tot en met 25 augustus skûtsjesilen IFKS. Komende zaterdag: Keningsljeppen in Burgum; 11 augustus: Fries kampioenschap fierljeppen in Winsum; zaterdag 1 september: Nederlands kampioenschap fierljeppen in Burgum.

Ter afwisseling kunt u terecht in vele Friese musea, die elk jaar een bijzondere expositie hebben. Kortom: waarom nog naar elders met vakantie gaan? Pak mee, dat Friese zomervoordeel!