Cor Anjema en Bennie van Boerum  
organiseren een loterij voor het draaiorgel.
Cor Anjema en Bennie van Boerum organiseren een loterij voor het draaiorgel. Foto: Klasina van der Werf

Loterij voor Dokkumer draaiorgel

DOKKUM - Cor Anjema en Bennie van Boerum voeren actie voor draaiorgel 'De Graneat'. Zij organiseren een grote loterij om te voorkomen dat de draaiorgelmuziek voorgoed uit Dokkum verdwijnt.

Bijzonder is dat dit draaiorgel, waar de winkeliers zich nu voor inzetten, in 1900 is aangeschaft door Dokkumer ondernemers. Sinds het Internationale Draaiorgelfestival in 2013 staat het draaiorgel stil. Dat ging Cor Anjema van de Stichting Friese Draaiorgelvrienden aan het hart. "Het draaiorgel was nodig aan onderhoud toe'', stelt Anjema die al van jongs af aan besmet is met het draaiorgelvirus. Er is meer geld nodig voor de restauratie. Het orgel is aangetast door houtworm en aan de authentieke houten kar - waarmee het draaiorgel door de binnenstad van Dokkum kan worden geduwd - hangt ook een prijskaartje. "Als we alle loten voor deze loterij verkopen, dan kan het uit'', stelt van Bennie van Boerum.

In totaal zijn er 2.500 loten te koop voor 5 euro per stuk. De loten zijn verkrijgbaar bij 10-store, EP Terpstra, Harms mode, Harms Wonen en Slapen, Lippe Wonen op de Zuiderschans, Outlet Dokkum van de ROC Friese Poort, Museum Dokkum en Rosier in Dokkum. Daarnaast worden er in Dokkum ook huis aan huis loten verkocht. De hoofdprijs is een reischeque ter waarde van 1.000 euro van Toerkoop. Ook zijn er andere prijzen. Na restauratie gaat het draaiorgel weer terug naar Museum Dokkum.