Leden van Stichting De Oerakker bezoeken Tytsjerk en leren van alles over Friese rassen.
Leden van Stichting De Oerakker bezoeken Tytsjerk en leren van alles over Friese rassen. Foto: Actief Media

Deskundig bezoek in park Vijversburg

TYTSJERK - Stichting De Oerakker is een landelijke organisatie die zich inzet voor behoud van zeldzame 'Nederlandse' plantenrassen. Eénmaal per jaar is er een landelijke excursie voor de 'leden'. Donderdag was die in park Vijversburg bij Tytsjerk, waar het Werkverband Friese rassen en gewassen optrad als gastheer.

De bezoekers kwamen uit heel Nederland, inclusief Zuid-Limburg en Zeeland. Er waren zelfs twee landbouwdeskundigen uit Jordanië (Khaled Abulaila en Ziad en Tahabsom), die twee weken in Nederland verblijven. Ze worden begeleid door Chris Kik, verbonden aan de genenbank van de WUR Wageningen Universiteit.
Drijvende kracht van het Friese platform Johannes Spyksma uit Sumar gaf eerst een inleiding. Het uitzonderlijke van de Friese situatie is dat organisaties die zich inzetten voor 'Friese' landbouw- en tuingewassen en voor Friese dierenrassen met elkaar samenwerken. "Dat sjochst net yn de rest fan Nederlân", zegt Spyksma.

Drie excursies

Voor het publiek wordt op de zondagen 5 en 26 augustus en op zaterdag 8 september in park Vijversburg een exursie gehouden langs de Friese plantengewassen. Informatie en aanmelden: 0512-371509.