Steeds meer mensen hebben een 
deurspion.
Steeds meer mensen hebben een deurspion. Foto: Ingezonden

's Avonds de deur open doen?

BURGUM - Veiligheid heeft niet altijd alleen met goede sloten of alarmsystemen te maken. Zo kan verlichting bij de voor- of achterdeur ervoor zorgen dat een inbreker wegblijft en liever ergens in het donker zijn slag slaat.

Diezelfde verlichting kan ook zorgen voor een gevoel van veiligheid als er 's avonds wordt aangebeld. Ruim de helft is voorzichtig en doet alleen de deur open als men in dat kunstlicht door een ruit of deurspion of videocamera (ongeveer 10% heeft zo'n beveiliging) de bezoeker kan herkennen of als het bezoek vooraf is aangekondigd. Staan er vreemden aan de deur dan wordt er veelal niet opengedaan. Een vijfde doet als het donker is, veelal uit onzekerheid of angst, de deur niet meer open. Mannen doen over het algemeen gemakkelijker hun voordeur open dan vrouwen.
"Omdat het zo duidelijk een gevoel van veiligheid geeft, zien we dat een zeer ruime meerderheid (85%) verlichting aan de buitenzijde van zijn of haar woning toepast" zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.