Wethâlder Rommert Dijk met winnares van de Kultuerpriis 2017 Elske Kampen.
Wethâlder Rommert Dijk met winnares van de Kultuerpriis 2017 Elske Kampen. Foto: Gemeente Tytsjerksteradiel

Elske Kampen wint 'Kultuerpriis Tytsjerksteradiel'

BURGUM - Dichteres en schrijfster Elske Kampen uit Gytsjerk ontving dinsdag de 'Kultuerpriis 2017' van de gemeente Tytsjerksteradiel. Wethouder Rommert Dijk (FNP) overhandigde haar in het gemeentehuis een oorkonde en een cheque van 950 euro.

De jury had vier kunst- en cultuuractiviteiten en/of (groepen van) personen genomineerd: de Werkgroep Filmcafé in Burgum, het zang- en muzikantenduo Nanne (Kalma) en Ankie (van der Meer) uit Burgum, 'Folk in de Wâlden' (organiseert blues- en folk-optredens in Oentsjerk) en Elske Kampen.
De jury koos unaniem voor de dichteres. In haar werk neemt de jury samensmelting waar van passie en beheersing. Het weergeven van emoties als dwarsheid, boosheid, angst, twijfel en verlangen doet ze met "een overweldigende rijkdom aan literaire en beeldende taal."

Elske Kampen debuteerde in 2010 met de Friese gedichtenbundel 'Fan glês it brekken', waarmee ze de Fedde Schurerprijs won. Daarna volgden 'Man en mem' (2014) en 'Ynbyld' (2017), alledrie Friestalige bundels gedichten voor volwassenen. Ze bracht ook diverse tweetalige dichtbundels en bloemlezingen van Nederlandstalige kinderpoëzie uit. Bovendien is ze beeldend kunstenaar: ze publiceert afbeeldingen van schilderijen naast de gedichten.

De jury bestond uit: Paula Voorthuijsen (bestuurslid Stichting Karakteristiek Tytsjerksteradiel, van de Bond Heemschut en de Open Monumentendag); Henk Kloosterman (docent Nederlands en Fries en voorzitter van het Observeum (Streekmuseum en Volkssterrenwacht) in Burgum; Marian Hulshof, beeldend kunstenaar en talendocent, tevens voorzitter van de jury. Dit drietal werd bijgestaan door ambtenaar Daniël Bakker van de gemeente Tytsjerksteradiel.