Voordat het gezin de woning verlaat wordt het alarmsysteem 
ingeschakeld.
Voordat het gezin de woning verlaat wordt het alarmsysteem ingeschakeld. Foto: Ingezonden

Beveiligingssystemen sterk in opmars

AMERSFOORT - Het aantal mensen dat een alarminstallatie tegen inbrekers aanschaft neemt toe). De komende tijd wordt zal die belangstelling toenemen, want maar liefst één op de acht (12 procent) zegt een beveiligingssysteem aan te willen schaffen.

Dit blijkt uit onderzoek ter gelegenheid van de achtste Nationale Inbraakpreventie Weken. Coen Staal, voorzitter van deze stichting: "Vooral na een inbraak of inbraakpoging grijpt men steeds vaker naar dit hulpmiddel. Sloten worden sowieso dan al dikwijls vervangen, in twee op vijf gevallen laat men echter ook een alarmsysteem plaatsen. En dat heeft alles te maken met het feit dat een inbraak grote gevolgen heeft voor het gevoel van veiligheid in eigen huis. Een alarmsysteem versterkt dan het veiligheidsgevoel." Een van de redenen voor de toenemende populariteit van alarmsystemen is de veelal lage instapdrempel van slechts een paar honderd euro. Hiermee kan een basissysteem aangelegd worden dat je, op den duur, modulair kunt uitbreiden voor meer veiligheid. Bijvoorbeeld door ook op de slaapkamerramen een sensor te plaatsen.

Staat het raam nog open bij het inschakelen van het alarm, dan geeft het systeem aan het eerst te sluiten. Sensoren bij een deur (6 procent) en ramen (32 procent) worden, samen met een bewegingssensor (65 procent), het meest toegepast. De inbraakcijfers dalen al jaren (vorig jaar 50.000), maar volgens Staal is het nog steeds nodig om aan inbraakpreventie te blijven werken. "Kijk voor meer informatie op www.inbraakmislukt.nl."