Estafette vormt 8 in de binnenstad

LEEUWARDEN - De circa vijftig culturele, sociale en sportieve evenementen zondag 8 juli in de Leeuwarder binnenstad vormen samen als het ware een 8. Ze worden bovendien als een kettingreactie opgezet. Valt er één tussenuit, dan valt de kettingreactie stil.

De estafette begint bij het Waagplein om één uur 's middags, 'loopt' via Raadhuisplein en Gouverneursplein naar de Eewal, de Slotmakersstraat, Bij de Put, Grote Kerkstraat, Oldehoofsterkerkhof, Schaverneksbrug, Mata Hariplein (voor de Harmonie), Neushoorn, Ruiterskwartier, Fries Museum, Tweebaksmarkt, Blokhuispoort, Zuidergrachtswal, Nieuweweg, Mercuriusfontein, Willemskade, Prins Hendrikstraat, Zaailand, Wilhelminaplein, met afsluitende dans (publiek kan meedoen) rond 18.00 uur.

De verscheidenheid is groot. Er is bijvoorbeeld een 'publiekstrekker': een echte trekker, die een 'skibaan' oprijdt. 'Martial Arts' is een demonstratie van Aikido-krijgers, op de Eewal. Daar zijn ook kappers actief, die lang haar afknippen. Daar worden pruik van gemaakt voor kinderen die kaal zijn geworden.
'Wereldburgumer' wordt onderdeel 10 in de binnenstad: 13.58 uur zet de Burgumer wereldbol in beweging in de Grote Kerkstraat. Ook in de Grote Kerkstraat volgt even later 'een grote verrassing', met behulp van onder andere Kielstra kraanverhuur.