Een anti-inbraak strip op de voordeur kan inbraak voorkomen.
Een anti-inbraak strip op de voordeur kan inbraak voorkomen. Foto: Ingezonden

Te weinig voordeursloten in woningen veilig genoeg om inbrekers te weren

AMERSFOORT - Onze voordeuren zijn voor het merendeel (56,1 procent) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Met 'slecht' bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen drie minuten openbreekt. Een op de acht (13,6 procent) van de voordeuren heeft een wel erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen. Voor het wat steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken ze het zogenaamde cilindertrekken. Het neemt ook dan niet meer dan twee tot drie minuten in beslag om zo'n slot open te breken.

Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming. Inbrekers slaan hun slag meestal via de achterdeur, maar de voordeur is, na het keukenraam een goede derde. De achterdeur is slechts in één op de acht woningen voldoende beveiligd, zo bleek al uit eerder onderzoek van de stichting.

Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 50.000) is het volgens Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken, nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. "Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Haal er meteen een PKVW-expert bij of begin met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl). Daarmee kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Zie je aan de hand van de foto's dat je zelf een slecht slot hebt, dan helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren."