Wim Warrink (links) en Victor Plomp treffen voorbereidingen voor de schrootvismachine. Plomp maakt meerdere machines op 8 juli.
Wim Warrink (links) en Victor Plomp treffen voorbereidingen voor de schrootvismachine. Plomp maakt meerdere machines op 8 juli. Foto: Marc Henri Queré

De 8ste dag: estafette naar en door Leeuwarden

BURGUM/LEEUWARDEN – Zondag 8 juli begint om acht minuten over twaalf 's nachts 'de 8ste dag' in Burgum op de Markt; dit evenement eindigt in Leeuwarden rond zes uur 's avonds met een groot dansfestijn op het Wilhelminaplein voor het Fries Museum.

Wat zich 's nachts in Burgum en tussen Burgum en Leeuwarden afspeelt, kunt u lezen in het artikel onderaan deze pagina. In Leeuwarden begint het evenement stipt om één uur 's middags op het Waagplein, met zwarte rook. Dat is het begin. Daarna volgt een estafette van in totaal 47 onderdelen. Die kan men op drie grote schermen, verspreid in de binnenstad, volgen.

"Het is voor het publiek niet mogelijk álle onderdelen ter plekke te bekijken, omdat ze daarvoor te snel achter elkaar komen", waarschuwt Bente Hout namens de organisatie. "Ook zullen we hier en daar smalle straten moeten afsluiten op het moment dat een onderdeel daar in de buurt is, met het oog op de veiligheid."
Opvallend is de grote verscheidenheid in dit alternatieve straatfestival. Er zijn enkele grote machines, zoals de Goldbergmachine, die om 13.05 uur start op Raadhuisplein/Gouverneursplein (onderdeel 2), en de 'Act Magnet' (of: 'schrootvismachine'). Dat is onderdeel 44, starttijd 17:42 uur in de Prins Hendrikstraat. Heel klein, maar wel degelijk onderdeel van de estafette, is onderdeel 45: de Goldfishmachine: drie 'getemde' goudvissen, elk in een kom, spelen een soort tikkertje met elkaar. Af en toe krijgt publiek een hamer uitgereikt, om mee te bouwen aan een machine.