Zaterdag 14 juli is de slotdag, met een wereldrecordpoging elektrisch (duurzaam) rijden naar Leeuwarden én elektrisch (duurzaam) varen.
Zaterdag 14 juli is de slotdag, met een wereldrecordpoging elektrisch (duurzaam) rijden naar Leeuwarden én elektrisch (duurzaam) varen. Foto: Ingezonden illustratie

Elfwegentocht: 14 dagen fossielvrij in Fryslân

BURGUM - De 'Elfwegentocht' is begonnen, afgelopen zondag en duurt tot en met zaterdag 14 juli. Het streven: veertien dagen 'fossielvrij' vervoer in Fryslân, dus zonder benzine of gewone diesel. Het eindigt allemaal met twee wereldrecord-pogingen: de langste stoet elektrische (duurzame) voertuigen en de grootste vaartocht elektrische (duurzame) boten.

Hiervoor kunnen mensen zich nog aanmelden: www.elfwegentocht.nl. Enkele onderdelen in deze regio en nabije omgeving zijn onder andere: woensdag 4 juli (vanochtend) strijden drie elektrische skelters van scholieren tegen elkaar op de ijsbaan in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Onder andere drie leerlingen van cbs De Regenboog in Dokkum doen hier aan mee. Donderdag 5 juli staat in het teken van de 'zilte dag' in Ferwert, waar tussen tien en vijf uur excursies, fietstochten en proeverijen zijn. Het centrale punt is het Vrijhof in hartje Ferwert. Daar begint om 12 uur een proeverij. 's Avonds zendt de NOS de hoogtepunten van deze zilte dag uit.

Zondag 8 juli verzamelen elektrische bestelwagentjes ('Frisian Motors') en hun bestuurders zich rond kwart over twee bij het Bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen. Deze vierwielige wagentjes mogen op de openbare weg en zijn zowel geschikt voor mensen als voor goederenvervoer. Vrijdag 6 en zaterdag 7 juli zijn er wedstrijden en demonstraties met elektrische speedboten in en rond Leeuwarden. Centraal punt is hier de Blokhuispoort. Woensdag 11 juli is er een 'netwerkmiddag' van Friese en Gelderse energiecoöperaties bij 'It Griene Nêst' tussen Sumar en Garyp. Zie: www.elfwegentocht.nl