Openluchtmuseum De Sûkerei is zaterdag te bezichtigen tijdens een open dag.
Openluchtmuseum De Sûkerei is zaterdag te bezichtigen tijdens een open dag. Foto: Ingezonden

Museum De Sûkerei organiseert open dag op 7 juli

DAMWALD - Op zaterdag 7 juli organiseert openluchtmuseum De Sûkerei in Damwâld haar tienjarig bestaan met een 'iepen mienskipdei', een open dag. Bezoekers en toeristen aan LF2018 kunnen dan gratis kennismaken met de lokale cultuurhistorie bij het museum. Er zijn feestelijke activiteiten.

Om 11.00 uur is er een korte ceremoniële openingshandeling door genodigden en de burgemeester van de gemeente Dantumadiel, Klaas Agricola. Hij onthult de nieuwe informele pr bijnaam voor toerisme en promotiedoeleinden, om het dorp meer kleur en fleur te geven en het dorp en gemeente steviger op de kaart te zetten. De hele dag geven boogschieters demonstraties, er is een sokkenbreimachine, kinderen worden vervoerd over het terrein met de bokkekar, er zijn demonstraties van oude ambachten, schminken voor de kinderen, muziek met oude (meezing)liedjes en er is een expositie over tien jaar openluchtmuseum. Natuurlijk zijn de vrijwilligers stijlvol gekleed in de tijd van toen op het museumterrein bij de cichoreidroegerij, de drie wâldhúskes, en de nieuwe poldermolen.

Naast de cultuurhistorie van De Sûkerei doen de naastgelegen camping/pension Botniahiem en plusboerderij Lyts Botniahiem ook mee met deze 'iepen mienskipdei' met een programma dat vrij toegankelijk is, op het gebied van sport, recreatie en natuur. Zo is er onder meer een springkussen voor de kinderen en kan men met een boswachter natuurexcursies maken door de omgeving.

Van 14.00 tot 17.00 uur zal de bekende zangeres Griet Wiersma optredens verzorgen. Ze zal ongetwijfeld ook haar bekende Friese lied 'Frysk hynder' ten gehore brengen. Iedereen is uitgenodigd op zaterdag 7 juli bij openluchtmuseum De Sûkerei, Trekwei 8a in Damwâld van 10.00 tot 17.00 uur. Vrije toegang.