Younas Mehdi maakt bij optredens gebruik van een harmonium. Scan de foto voor een videoclip die hij maakte bij het nummer Roh Ki Mamori.
Younas Mehdi maakt bij optredens gebruik van een harmonium. Scan de foto voor een videoclip die hij maakte bij het nummer Roh Ki Mamori. Foto: Karoline van den Donker

Muziek is van levensbelang voor Younas Mehdi

HURDEGARYP - Vier jaar geleden kwam Younas Mehdi met zijn gezin van Pakistan naar Nederland. Over de reden van het vertrek wil hij liever niets kwijt. Younas is in Pakistan een bekende zanger en componist. Daarnaast was hij medewerker van de Noorse ambassade in Islamabad. Nu hij in Nederland woont en de taal heeft geleerd wil hij ook graag in het Nederlands gaan zingen.

Door Grietje de Jong-Taekema

Al van kinds af aan is Younas met muziek en zingen bezig. Hij ging in de leer bij Mehdi Hassan, een beroemde Pakistaanse 'ghazal'-zanger. Ghazal is een muziekgenre, vooral bekend in India en Pakistan. "Er is geen 'shortcut' als het om muziek gaat," vertelt hij over zijn leertijd. "Je moet het je stap voor stap eigen maken door veel te oefenen en vooral hard te werken."

Younas zingt vooral gospelliederen, liefdesliedjes en lichte klassieke muziek. "Klassieke muziek is al honderden jaren oud en belangrijk muzikaal erfgoed. Daarom vind ik dat de overheid van Pakistan zich hier meer voor moet inzetten. Bijvoorbeeld door muziekacademies op te zetten die jongeren in contact brengen met deze muziek. Zodat de kennis van generatie op generatie kan worden overgedragen."

Ook nu hij al een paar jaar in Nederland woont, krijgt hij nog steeds teksten vanuit Pakistan opgestuurd met het verzoek er muziek bij te componeren. "Ik heb muziek geschreven waar andere zangers heel bekend mee zijn geworden. En ik hoor vaak dat mensen de dag beginnen met mijn muziek. Dat doet me goed. Muziek moet een positieve boodschap hebben; een goed gevoel geven."

Zeven maanden verbleef Younas met zijn vrouw en kinderen in het asielzoekerscentrum van Burgum. Daarna verhuisde het gezin naar Hurdegaryp. Elke week gaan ze naar de Immanuelkerk in Noardburgum om de dienst bij te wonen. "Ik ben dankbaar voor de gastvrijheid die we in Nederland ervaren. Het is een mooi land, met een goed systeem en we hebben hier een goed leven. Daarom wil ik nu ook graag in het Nederlands zingen, zodat ik iets terug kan doen."

Op dit moment werkt Younas aan zijn Nederlandse liederen. "Ik componeer de muziek, bij teksten die anderen voor me schrijven. Het meest lastige is het vinden van de juiste toonladder. In Pakistan is de muziek heel anders dan hier. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat Nederlanders het kunnen volgen en kunnen meezingen." Als de muziek en zang klaar is, wordt er een videoclip gemaakt en is het eindresultaat op Youtube te zien.

Eind vorig jaar al was Younas zingend te zien in de voorstelling 'Wij zijn' in Theater Sense in Dokkum, over mensen met roots van over de hele wereld, die nu hier zijn, trots op hun woonplaats, op zichzelf en op elkaar. Ook zong hij tijdens de Pinksterdienst in
Burgum. Naast het zingen en componeren is hij bezig met een ondernemersplan voor een klein Pakistaans restaurant in Leeuwarden. "Muziek is voor mij van levensbelang, maar we kunnen er niet van leven. Ik wil de Nederlanders kennis laten maken met mijn muziek, maar ook met ons heerlijke Pakistaanse eten."