"Wees zuinig op plekken waar 'niets' is. Die zijn juist daarom bijzonder", zegt Wilbrink met een ingezonden brief. Foto: Ingezonden

Ingezonden brief: "Houd toerisme in
Noordoost-Friesland kleinschalig"

PEASENS-MODDERGAT - Een ingezonden brief van Harm Jan Wilbrink, socioloog, oprichter van stichting Oan 'e dyk en wadloopgids over het toerisme in Noordoost-Friesland.

"Als inwoner van Paesens-Moddergat heb ik onze dorpen de laatste jaren zien veranderen. Er dreigde een tijdje leegloop, maar door de opkomst van het toerisme is het aantal leegstaande huizen de afgelopen jaren juist gedaald. In vrijwel de hele wereld trekken mensen van het platteland naar de stad. Dit is niet een populaire boodschap. 'Je geeft dan Friesland economisch op', hoor ik wel eens. Maar ik denk juist dat het kansen biedt. Want nu de Randstad drukker wordt krijgen de mensen ook meer behoefte aan plaatsen waar het nog rustig is.
Nu we zien dat toerisme kansen biedt, bestaat het gevaar dat we onze ruimte in de uitverkoop doen. In vrijwel alle kustplaatsen in Noordoost Friesland ontstaan plannen voor grootschalige voorzieningen. Zie bijvoorbeeld Holwerd aan zee, een project dat 200 miljoen moet kosten. Of het 'Werelderfgoedcentrum' in Lauwersoog dat dertig meter hoog wordt.

Ik denk dat dit komt door het traditionele beeld dat vooruitgang afhankelijk is van moderne voorzieningen. Je hoort vaak in ons dorp verbazing om de vele toeristen die hier komen. Ze zeggen: "Er is hier ja niks". Wat we dan vergeten is dat dit voor veel mensen juist zo bijzonder is. In plaats van de omgeving 'mooier' te maken, moeten we denk ik af van het idee dat de regio niet goed genoeg is voor toeristen omdat hier 'niks is'."