Open dagen van imkers op 14 en 15 juli

BURGUM - Zonder bijen (en andere insecten) weinig of geen voortplanting - althans van de planten. Imkers (houders van 'tamme' bijen) weten dat als geen ander. Maar wat weet u van imkers? Zaterdag 14 en zondag 15 juli kunt u dit testen. Dan houden imkers in heel Nederland open huis.

Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing ontstaat? Of hoe bijen hun raten bouwen? In het weekend van 14 en 15 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis. Voor het negende jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in ons land. Tijdens het open huis van de bijenhoudersvereniging ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijker maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en je mag in een bijenkast op zoek naar de koningin.
Imkers laten tijdens het weekend van 14 en 15 juli zien hoe het met de honingbij gaat en wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren. Nederland telt ongeveer tienduizend imkers. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) leidt jaarlijks nieuwe imkers op, dit jaar meer dan duizend. Zie ook de website: www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.