Op de Dag van het Wad worden allerlei 
activiteiten gehouden aan de Waddenkust.
Op de Dag van het Wad worden allerlei activiteiten gehouden aan de Waddenkust. Foto: Marcel van Kammen

Dag van het Wad in Noordoost Friesland

HOLWERD - Negen jaar geleden kreeg de Waddenzee de UNESCO Werelderfgoed-status. Op 30 juni en 1 juli wordt deze status onder de noemer 'Dag van het Wad' langs de hele Waddenkust gevierd.

Er zijn activiteiten, waarvan het merendeel gratis is. Voor sommige activiteiten is opgave noodzakelijk. Op 1 juli kan men in Hallum deelnemen aan een gratis excursie 'kennismaken met het Noarderleech'. Vanuit de Seedykstertoer in Marrum is het 1 juli mogelijk en panoramatocht te maken door de kwelders. Het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd is het hele weekend van 13.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken. Staatsbosbeheer organiseert vanuit De Noordhoren een dorp- en kweldertocht.
In De Garnalenfabriek in Paesens-Moddergat zijn het hele weekend gratis activiteiten omtrent de visserijcultuur en het Wad. Op zaterdag 30 juni is van 11.30 tot 17.30 uur de 'Dei fan de Fiskerij'. Op zondag 1 juli is het Garnalenfabriekje open van 8.00 tot 17.30 uur en zijn er activiteiten. Voor sommige activiteiten is het noodzakelijk aan te melden via www.garnalefabryk.nl. In Hegebeintum is een rondleiding met gids. Op het sportveld in Wierum wordt op 30 juni het Vistival gehouden, een heus visfestival. Zaterdag 30 juni wordt de kunstinstallatie 'De mannen van Holwerd' onthuld; een eerbetoon aan de initiatiefnemers van 'Holwerd aan Zee'. Dan wordt ook een maquette van een 'Dijk van een Wijf' onthuld.