Zomerconcert Dokkum met twee orgels

DOKKUM - Op 29 juni start de serie zomerconcert in Dokkum. Zoals al jaren zijn dit dubbelconcerten, omdat nadat de fraaie stadsbeiaard (19.00 uur) in het oude stadhuis aan de Zijl is bespeeld het concert verder gaat in de Grote - of Martinuskerk (20.00 uur) aan de markt in Dokkum.

Veelal is de beiaardier ook even later de organist van het concert in de grote Kerk. Ook voor deze zomer is de commissie erin geslaagd een interessante serie samen te stellen met als rode draad 'Focus op Belgiƫ'.

In de serie in Dokkum zijn onder meer de beiaardiers van Ieper en Leuven uitgenodigd. Zo speelt de beiaardier van de universiteit van Leuven op een instrument dat ter nagedachtenis van Wereldoorlog I is ontstaan. Ook Kaunas, waar het Kaunas pianotrio uit Litouwen op 24 augustus in Dokkum komt musiceren, kent zo'n instrument.

Op 29 juni wordt de serie begonnen met een beiaardconcert door stadsbeiaardier Auke de Boer om 19.00 uur op de stadhuisbeiaard en om 20.00 uur maken de Dokkumer organisten Arie Goud en Auke de Boer een muzikale reis door Europa met muziek van Telemann, Handel, Piazza en Solar voor twee orgels, het grote Helman-Flentrop orgel uit 1688/1979 en het Bakker en Timmenga koororgel uit 1979, op basis van materiaal uit circa 1700.
Het voorafgaande beiaard programma staat in het teken van 100 jaar Nederlandse Klokkenspel Vereniging.

Beiaardier Auke de Boer zal een bloemlezing van werken, ontstaan tussen 1918 en 2018 spelen.