Circa 41e studie vaarweg Drachten

DRACHTEN / LEEUWARDEN - De havengebonden bedrijven Agrifirm en Kijlsta Beton in Drachten zullen vermoedelijk nog niet naar elders in Nederland verhuizen: er komt een nieuwe studie naar een alternatieve vaarweg naar Drachten. Dat wordt circa de eenenveertigste studie, meldt de provincie Fryslân.

Door Gerrit van der Meer

In de eerste helft van volgend jaar moeten de mogelijke maatschappelijke en financiële voordelen van een vaarweg door de Hege Warren (tussen Grou en de Veenhoop) goed zijn becijferd. Ook de eventuele bereidheid van de gemeenten Smallingerland en Tytsjerksteradiel en van het bedrijfsleven om mee te betalen aan een nieuwe vaarweg, moet worden onderzocht. Ook de optie van het verplaatsen van de meest betrokken bedrijven - Agrifirm en Kijlstra Beton - naar een overslaghaven aan het Prinses Margrietkanaal zal worden bekeken, beloofde gedeputeerde Sietske Poepjes woensdag.

Twintig amendementen

Het debat over de ruwweg eenenveertigste studie naar de vaarweg naar Drachten nam woensdag een groot deel van de statenvergadering in beslag. Het werd het debat met grootste aantal wijzigingsvoorstellen (amendementen) in de huidige statenperiode, aldus griffier Gerben Huisman: twintig. Maar van tevoren was al duidelijk dat een meerderheid voor een nieuw onderzoek zou stemmen. CDA-statenlid Rendert Algra probeerde vol vuur dit tij te keren, onder andere in het belang van de boeren in de Hege Waren maar hij ving bot.