College "tandeloze tijger" in Lawei-kwestie

DRACHTEN - Smallingerland moet professioneler worden bij grote projecten. Het schort ook aan zelfkritiek. Want bij de Lawei-kwestie zijn "wel degelijk fundamentele fouten" gemaakt, meldt de enquêtecommissie uit de gemeenteraad in haar rapport 'Wát een theater!"

De commissie was uit op "waarheidsvinding" en niet "om (...) een zondebok te zoeken." Dat laatste was ook niet meer zo nodig, want van het vorige college van b. en w. uit de tijd dat de Lawei-kwestie naar buiten kwam, is nog maar één wethouder over (Roel Haverkort, PvdA). Zelfs de toenmalige burgemeester is inmiddels weg (Tjeerd van Bekkum, VVD, nu de baas van Culturele Hoofdstad LF 2018).

De gemeente en De Lawei "hadden kennelijk een groot vertrouwen in elkaar. Dit ging ten koste van zorgvuldigheid en professionaliteit", meldt de commissie. Zo werd de subsidieverstrekking voor de vernieuwbouw een gezamenlijke klus van gemeente en Lawei, zonder aanvullende subsidievoorwaarden. Het gevolg: de gemeente kon niet controleren "of het subsidiegeld juist werd besteed." Zo werd het college een "tandeloze tijger", aldus het rapport. Dit wordt donderdag 28 juni in een extra 'ronde tafel' door de raad besproken.