Yasser Ballemans wordt afgezet in 'Reisbureau Zonderling', waar hij tot en met dertig juni verblijft. Scan de foto voor een filmpje over 'locatie West' van De Bestemming: het gebied aan de Tussendiepen.
Yasser Ballemans wordt afgezet in 'Reisbureau Zonderling', waar hij tot en met dertig juni verblijft. Scan de foto voor een filmpje over 'locatie West' van De Bestemming: het gebied aan de Tussendiepen. Foto: Actief Media

Aftrap tentoonstelling Bestemming Drachten 2018

DRACHTEN - Welke locaties mag je als toerist in Drachten niet missen? De Amsterdamse kunstenaar Yasser Ballemans zoekt het uit. In plaats van zich te mengen onder de Drachtster bevolking, zondert hij zich zeven dagen af in een gebouwtje op een paal van zeven meter hoog. Het gebouwtje functioneert hierna als een reisbureau van waaruit Drachten (her)ontdekt kan worden.

Een grote hijskraan zette de kunstenaar afgelopen zaterdag - nadat hij was uitgezwaaid door de nieuwe cultuurwethouder Marjan Sijperda - bij zijn nieuwe onderkomen af. Tot en met dertig juni is hij hier afhankelijk van de vrijgevigheid van Drachtsters. Iedere dag om 18.00 uur wordt Ballemans gevoed door een organisatie uit Drachten met eten, drinken, verhalen en objecten.
"Ik wil verhalen verzamelen van mensen uit Drachten of mensen die iets hebben met Drachten; over wat zij interessante plekken vinden, en vooral ook over de relatie met het water", zegt Ballemans. "Aan de hand van die verhalen ga ik een expositie maken". 'Het reisbureau' - zoals het gebouwtje wordt genoemd - wordt hierna een onderdeel van de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 en is te bezichtigen in De Sluisfabriek.

In de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 verbeelden kunstenaars drie maanden lang hun visies en nodigen iedereen uit om mee te bouwen aan toekomstbeelden voor het Waterfront Drachten. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan een cultureel programma dat bestaat uit kunst, workshops, film en performances. Melle Smets en Kris de Decker onderzoeken de mogelijkheden van Baggerkolonie Friesland, een moderne samenleving gedreven door menselijke spierkracht. Je kunt je samen met William Speakman onderdompelen in een wonderlijke zoetwaterwereld en met Henk Hofstra bouwen aan It Eilân, een drijvend sculptuur-eiland.

Bestemming Drachten 2018 is van 28 juni tot en met 7 oktober, van vrijdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken in De Sluisfabriek op Tussendiepen 6 in Drachten.