V.l.n.r.: Elsbeth Brouwer (Goïngahuizen), Bouwe de Boer, Piet de Ruiter, Annemarie Heite en Trees Flapper.
V.l.n.r.: Elsbeth Brouwer (Goïngahuizen), Bouwe de Boer, Piet de Ruiter, Annemarie Heite en Trees Flapper. Foto: Actief Media

Smallingerland: opstand tegen het aardgas?

DRACHTEN - "Laten we als noordelijke provincies een vuist maken tegen Den Haag", "gooi de grenzen van de provincie Groningen een dag helemaal dicht", "maak van de Afsluitdijk de gas-sluitdijk." Dat waren maandagavond enkele hartenkreten van mensen uit Smallingerland en de provincie Groningen tegen (de gevolgen van) aardgaswinning.

De Plaatselijke belangen in Smallingerland (op die van Nijega na) en alle politieke partijen n de gemeenteraad zijn samen een petitie begonnen tegen boringen naar nieuwe gasvelden. "Maar ik wil ook van de bestaande concessies af", sprak een dame in de zaal. Kersvers wethouder Piet de Ruiter (GL/FNP) had daar begrip voor. Hij waarschuwde ook dat zoiets juridisch heel moeilijk is.

"Het draait om geld en macht", zei discussieleidster Trees Flapper (PvdA). Dat laatste was de reden voor Annemarie Heite uit Ter Laan bij Bedum (Groningen) om inwoners van de drie noordelijke provincies op te roepen samen een vuist te maken. Ook met de omwonenden van 'kleine' gasvelden elders in Nederland. "Om 'verdeel en heers' te voorkomen", zei Heite. Zij vertelde over haar ervaringen met aardbevingen en de gevolgen daarvan.

Bouwe de Boer sprak namens stichting Fossylfrij Fryslân. Hij legde uit dat Nederland nog lang niet van het aardgas af is. "De grote gasbel van Slochteren wordt steeds beperkter gebruikt, maar de overige, kleine velden in Nederland zullen méér worden gebruikt", waarschuwde hij. Juist daarom deed hij de oproep, mee te doen aan de 'Elfwegentocht': van 1 tot en met 14 juli geen benzine of diesel gebruiken.

De petitie is te vinden op: https://petities.nl en zoekwoord 'Smallingerland'.