Publiek zaterdag welkom bij de open tuin van bonenteler Wâldfarming in Jistrum

JISTRUM - Zaterdag 23 juni is er een open dag bij bonenteler Wâldfarming in Jistrum. "Steeds meer mensen willen natuurlijk eten," zegt Henk Zuidema. "Wij telen en verkopen veel bijzondere, soms oude, rassen."

De open dag bij Wâldfarming is van 10.00 tot 16.00 uur. In de tuin groeien meer dan veertig soorten groenten, waaronder peulen, slasoorten en diverse bieten. Daarnaast zijn er aardappelen en kruiden. "Ook bijvoorbeeld de Yacon, een knol die lijkt op aardpeer en wordt gebruikt voor het maken van insuline. Je eet hem rauw in het najaar."

Met passie vertelt Henk over zijn bijzondere groenten. Nieuw dit jaar is de Sappermeerse spitskool. "Een oud, smaakvol ras dat ik in samenwerking met de Rijksuniversiteit van Wageningen op de markt breng. Helaas kan men de kool tijdens de open dag nog niet proeven, hij is nog te klein om te oogsten." De Sappermeerse spitskool kan men wel zien groeien bij Wâldfarming. De producten die Henk voor consumptie verkoopt in zijn marktkraam - iedere vrijdag en zaterdag op de markt in Leeuwarden - worden geteeld bij biologische boeren in de omgeving.

Tijdens de open dag zijn er doorlopend workshops handencrème maken, en diverse proeverijen. "Heerlijke chutney's van Berlikumse ui en Reade Krobbe bijvoorbeeld. Of proef drie soorten biologische aardappelen."

waldfarming.nl | Miedwei 4 Jistrum