Historisch kerkje Kortehemmen open

KORTEHEMMEN - Dit jaar is gedurende de zomerperiode het historische kerkje van Kortehemmen iedere zaterdagmiddag weer geopend voor publiek. Dit is in het kader van Tsjerkepaad 2018.

Het kerkje is gebouwd in de dertiende eeuw en was in de middeleeuwen een dependence van het eens zo machtige klooster van Smalle Ee. Het klooster in Smalle Ee is allang verdwenen maar dit kerkje is nagenoeg in originele staat te bewonderen. Ook het oude kloosterpad tussen Smalle Ee en het kerkje is nog grotendeels intact.

Traditiegetrouw is er weer een boeiende expositie. Kienhout: regelmatig worden door boeren bij het ploegen boomstronken omhoog gehaald die 6000 jaar oud zijn. Ongeveer 6000 jaar geleden waren er in deze streken uitgestrekte bossen. Stormen zorgden ervoor dat alles plat waaide. Daarna kwam er een periode van zandverstuivingen en veenvorming die de omgewaaide bossen bedekte. Gevolg was dat de bomen werden geconserveerd. Gerard Dijkstra uit Nijbeets krijgt de oude stronken van boeren en maakt er prachtige houten beelden van die veelal een symbolische betekenis hebben.

Vrolijke kleuren maken de mens fleurig, dat is het motto van de schilder Sietse van der Sluis uit de Wilgen. Ze werd geïnspireerd door heldere primaire kleuren zoals die vertolkt werden door de Cobra groep.

Iedere zaterdag van 7 juli tot en met 8 september van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Boerestreek 13, 9211 TV Kortehemmen. De toegang is gratis.