Klaas Jan de Groot kwam bij het Masquerade Theater als toneelspeler. Nu verzorgt hij techniek, licht en geluid.
Klaas Jan de Groot kwam bij het Masquerade Theater als toneelspeler. Nu verzorgt hij techniek, licht en geluid. Foto: Femke Sangers

Talent ontwikkelen bij jongerengroep Masquerade Theater

KOLLUMERZWAAG - De jongerentoneelvereniging Masquerade Theater bestaat dit jaar vijf jaar. De afgelopen jaren zijn ze een steeds bekender fenomeen geworden in de regio. Naast het toneelspelen zijn er heel wat andere functies die de jeugd vervult. Klaas Jan de Groot vertelt over zijn passie voor techniek die hij volop kan ontwikkelen binnen de ploeg.

Door: Joukje de Jong

Klaas Jan is twintig jaar oud en zit al vanaf het begin bij Masquerade Theater. De eerste drie voorstellingen speelde hij een rol. Later is hij in het jeugdbestuur gekomen en heeft hij zich ontwikkeld in de techniek. Klaas Jan: "Na de derde voorstelling ben ik begonnen met de opleiding podiumtechniek. Toen hebben ze mij gevraagd of ik hier ook de techniek wilde doen, zodat ik het geleerde in de praktijk kon brengen."

Klaas Jan vertelt dat hij in het begin vooral voorstellingen speelde en meedeed met de repetities. Het decor werd steeds groter naarmate de jaren vorderden. Daar werd meer moeite in gestoken. Hij is toen bij de bouwploeg gekomen. De interesse voor techniek had hij van kleins af aan. Toen hij met de opleiding begon kon hij die passie volop uitoefenen door de toneelploeg met van alles te helpen.

"Bij het spelen zit je echt in het stuk en leer je hoe je jezelf moet laten zien aan het publiek. Bij de techniek zorg je er meer voor dat het stuk versterkt wordt met licht en geluid. Ik vind het mooi om dit op te pakken, zodat ik ervaring opdoe in de techniek. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheid en mag zelf ook dingen bedenken. Elk jaar is het weer vanaf nul beginnen en met ideeën komen die het publiek verrassen."

De rol van techniek is heel breed. Zo moet Klaas Jan veel overleggen met andere groepen, zoals de bouwploeg en de regie. Die partijen moeten samen kijken hoe het verhaal versterkt kan worden op alle vlakken. Vanuit het bestuur stuurt en coördineert hij de techniek en de bouwploeg aan. "Bouw en techniek kunnen niet zonder elkaar. Samenwerking is belangrijk. Vorig jaar heb ik het geluid gedaan en deed een andere jongen het licht. Dit jaar hebben we het omgedraaid. Dat vind ik ook leuk, dat je van alle verschillende dingen wat kunt meepikken."

Volgens Klaas Jan is het een goede ervaring om bij Masquerade Theater alvast te kunnen werken met apparatuur die hij zelf niet heeft. Hier kan hij mee leren en experimenteren en daar heeft de toneelploeg weer profijt van. Door die kansen te bieden, wordt er geïnvesteerd in de jeugd. "Ik vind dat ik genoeg de ruimte krijg om ideeën en ervaringen te delen. Ik denk ook dat je op veel betere ideeën komt als je met elkaar overlegt en iedereen zijn inbreng heeft."

Hij hoopt nog heel lang bij Masquerade Theater te blijven. Volgens Klaas Jan is het leuk om een kleine ploeg naar een hoger niveau te tillen. "Ik heb nog nooit een moment gehad dat ik er geen zin meer in had. Ik voel me hier thuis. Het is een hele leuk groep en ik kan zeggen wat ik vind. Het is niet een plek waar je snel ruzie zult krijgen. Iedereen heeft het gezellig. Dat is denk ik ook het soort onzichtbare kleed wat over Masquerade Theater heen hangt."
Dit jaar komt de ploeg met het iepenloftspul Non-Aktief. Vanwege het jubileumjaar gaat de voorstelling op reis en is deze helemaal gratis. Klaas Jan hoopt dat mensen zien hoe mooi het is en massaal een donatie willen geven. Non-Aktief is op 29 en 30 juni en 6 en 7 juli te zien op De Brink in Veenklooster. Op 14 juli spelen ze op Schiermonnikoog en op 1 september in Gerkesklooster.
www.masqueradetheater.nl