V.l.n.r.: Lieke de Bruin, Femke Damstra, Julia Lautenbach, Kristien 
Gommers, Anna Nuveld en Emmy Bloemsma van SVK.
V.l.n.r.: Lieke de Bruin, Femke Damstra, Julia Lautenbach, Kristien Gommers, Anna Nuveld en Emmy Bloemsma van SVK. Foto: Ingezonden

Friese turntitels SVK, Turnlust Hallum en GVV

DRACHTEN - Zaterdag werden de Friese turnkampioenschappen per toestel in Drachten gehouden. Meerdere regioclubs behaalden eremetaal bij het toestelturnen.

SVK Kollumerzwaag

SVK uit Kollumerzwaag won zes Friese titels, twee keer zilver en drie keer brons. Tijdens de eerste wedstrijd werd er geturnd door Akky van Kammen, Kim Venema en Esther IJtsma. Zij komen allemaal uit in de categorie Junior H.

Esther IJtsma mocht de zilveren medaille mee naar huis nemen op balk. Akky van Kammen pakte het zilver op de sprong en Kim Venema mag zich Fries kampioen noemen op het toestel vloer waar ze met een mooie oefening het goud mee naar huis nam.

In de tweede wedstrijd kwamen Libbrich Klaver (junior G) en Lieke de Bruin (jeugd F) in actie. Lieke de Bruin plaatste zich voor alle toestellen. Op de balk was ze onverslaanbaar en werd ze Fries kampioen.

Ook Femke Damstra behoort bij de beste turnsters op de balk en werd derde. Weer werd er gescoord op de balk door Emmy Bloemsma. Zij mocht het goud om haar nek laten hangen. Dit was voor SVK nog niet genoeg, want ook Kristien Gommers pakte het goud op de balk. Ze pakte ook het brons op de vloer.

Ook liet SVK zien dat ze op andere toestellen onverslaanbaar zijn, want Julia Lautenbach versloeg al haar concurrenten op de brug en won goud. Ook Anna Nuveld streed voor de medailles. Brons op balk en de beste op vloer met wederom voor SVK goud.

Turnlust Hallum

Turnlust Hallum won maar liefst vijf medailles op Fries kampioenschap toestelturnen. Marrit Smit won op alle toestellen een medaille. Met goud werd ze Fries kampioen op de brug, zilver op de vloer, zilver op de sprong en brons op de balk in categorie Jeugd H. Teamgenoot Sanne van der Borgh won ook goud met haar brugoefening en werd dus ook Fries kampioen in de categorie Junior H.

GVV Feanwâlden

Voor GVV Feanwâlden deden er drie turnsters mee, alle drie hadden zij zich in voorgaande wedstrijden geplaatst voor vloer en balk. Twee van hen vielen in de prijzen.

Natascha Post (Jeugd G) mocht het spits afbijten op balk. Zij werd met een schitterende oefening Fries kampioen op dit onderdeel en mocht het goud mee naar huis nemen.

Jildau Vellinga (Senior G) begon haar toestelfinale ook bij balk. Zij liet een zeer stabiele oefening zien en mocht het zilver mee naar huis nemen op dit onderdeel. Eveneens liet zij op de vloer een prachtige oefening zien en ze mocht voor deze prestatie het brons in ontvangst nemen.
Fenna Peterson (junior F) viel buiten de prijzen.