Vissers werken en leven vijf dagen per week achter de dijk, op zee. Ze gaan door weer en wind.
Vissers werken en leven vijf dagen per week achter de dijk, op zee. Ze gaan door weer en wind. Foto: Ingezonden

Vissers vertellen hun verhaal

MODDERGAT - In de regio Noordoost-Friesland zorgen veel stoere zeemannen voor voedsel uit de Waddenzee en daar moeten we trots op zijn. Dat stelt Sarah Verroen van Fish and Farm die tijdens de Dei fan de Fiskerij met de vissers in gesprek zal gaan.

Het valt Sarah Verroen op dat het belang van de visserij in Friesland weinig belicht wordt., Dat wordt wel beter, maar als je het vergelijkt met de aandacht die er is voor de landbouw, dan is de visserijsector nog een ondergeschoven kindje. Dat terwijl de visserij ontzettend belangrijk is voor de leefbaarheid van kustgemeentes. "Dat wordt weleens onderschat", stelt Verroen die als zelfstandig adviseur voor verbinding zorgt tussen vissers en externe partijen, zoals overheden en onderzoeksinstellingen. "We mogen juist wel wat meer waardering voor de visserij hebben. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening en lokale economie."

De Dei fan de Fiskerij vindt plaats op zaterdag 30 juni van 12.00 tot 17.30 uur. De garnalenkoningin zal om 12.00 de dag openen. Er is die middag van alles te doen rondom het Garnalenfabriekje in Moddergat. Zo kan men kotters bekijken tijdens het eerste deel van de middag, zijn er demonstraties garnalenpellen en visnetten breien en kinderen kunnen koken met lokale (wad)producten en er is een schminkster. Verder is er een modeshow, muziek en een horecaplein waar je het Wad kunt 'proeven'. Je kunt ook inspiratie opdoen voor het drogen van vis in een speciale droogkast. Er worden twee vissersportretten onthuld, geschilderd door Gerrit Breteler en de foto-expositie van Remco de Vries is nog te bewonderen.
Meer informatie: www.garnalefabryk.nl.