Op zondag 24 juni vaart de praam van 13.30 tot 15.00 uur.
Op zondag 24 juni vaart de praam van 13.30 tot 15.00 uur. Foto: Ingezonden

Praamtocht Museum Warten met film 'Fiskerij'

WARTEN - Sinds eind mei is Museum Warten weer op de zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur geopend voor het publiek. Ook in januari, bij de openingsavond van LF-2018 verhalen waren museumgebouw It Earmhûs en Rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij opengesteld. Tijdens deze avond beleefden bezoekers de première van de film Fiskerij – Oerlibje yn de wiete wetterwrâld fan Alde Feanen.

Door de bijzondere samenwerking van verhalenverteller Gjalt de Groot, filmmaker Charles Storm, oud-visserman Joh. Postmus, visser Ale de Jager en vele anderen, is er een bijzonder document tot stand kunnen komen. De film laat de opkomst en het verdwijnen van de visserij zien als inkomstenbron in het lage midden van Friesland en dan met name rond Warten en de Alde Feanen zien.

In museumseizoen 2018 wordt de film tijdens de reguliere openingsuren getoond. Voorafgaand aan de film kan men eens per maand een praamtocht maken door Nationaal Park de Alde Feanen. De praam vaart over de sloten en petgaten waar in het verleden de visserman zijn kost probeerde te verdienen. Met mooi, rustig weer een idyllische omgeving maar met herfstregens en harde wind een eenzame, afgelegen waterwereld.

De praam vaart zondag 24 juni van 13.30 tot 15.00 uur. Onderweg is er tijd voor koffie/thee en na de praamvaart kan men de Oud Friese Greidboerderij en museumgebouw It Earmhûs, waar de film wordt vertoond, bezichtigen. Groepen kunnen ook buiten deze tijden om het museum bezoeken. Kosten van de praamvaart op 24 juni zijn, inclusief museumbezoek en koffie/thee, € 9,50. Vertrek is om 13.30 uur bij it Earmhûs, Hellingpaed 3-9 in Warten. Aanmelden voor de dag van afvaart via info@museumwarten.nl of op 058-2552546.