Spreker Hans Zijlstra naast een schilderij van Tinco Lycklama, in Oriëntaals kostuum, in het Musée de la Castre in Cannes.
Spreker Hans Zijlstra naast een schilderij van Tinco Lycklama, in Oriëntaals kostuum, in het Musée de la Castre in Cannes. Foto: Ingezonden

Lezing over Tinco Lycklama en de Foundation

BEETSTERZWAAG - Op donderdagavond 21 juni begint in Beetsterzwaag om 20.00 uur de lezing 'Tinco Lycklama en de Foundation, een digitaal avontuur tot leven gewekt'. Spreker is Hans Zijlstra, bestuurslid en mede-oprichter van de Tinco Lycklama Foundation.

In Cannes, Zuid-Frankrijk, is een straat naar Tinco genoemd, de 'Rue Lycklama'. Die straatnaam was het begin van veel speurwerk uitmondend in de oprichting van de Tinco Lycklama Foundation. U wordt meegenomen op een (digitale) beeldreis met Tinco, langs bijzondere mensen en plaatsen en de ontdekkingen, die de Foundation daarbij deed. Dit is de eerste lezing van de lezingenserie op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama Tentoonstelling 'een Friese jonker in de Oriënt', die van 8 juni tot 9 september in Beetsterzwaag te zien is. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Bekijk ook het filmpje naar aanleiding van de opening van de Tinco tentoonstelling in Cannes vorig jaar.

De lezingen worden elke week gehouden. Onderwerpen zijn onder andere de Friese adel, het Oriëntalisme, Tinco in Syrië en Archeologie van het Nabije Oosten ten tijde van Tinco. Kijk voor het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen. De locatie is het statige Lyck lamahuis, het geboortehuis van Tinco.

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee, in het Lycklamahuis, Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag van 21 juni tot en 30 augustus elke donderdagavond. Tijdstip: donderdagavond om 20.00 uur; ontvangst vanaf 19.30 uur. Entree: 5 euro Kaartverkoop: online via www.historischbeetsterzwaag.nl en aan de kassa van de tentoonstelling.