Grazende schapen houden het gras kort tussen de zonnepanelen. Vrijdag is de opening van het zonnepark bij Burgum.
Grazende schapen houden het gras kort tussen de zonnepanelen. Vrijdag is de opening van het zonnepark bij Burgum. Foto: Actief Media

Engie Burgum opent vrijdag nieuw 'zonnepark'

BURGUM - Bij de elektriciteitscentrale van Engie (voorheen Electrabel) aan de Burgumer Mar zijn 18.432 zonnepanelen geplaatst, waarvan 144 op het water drijven. Komende vrijdag is de officiële opening.

Locatieleider Tjomme van der Meer gaf een Actief-veslaggever vrijdag al vast een rondleiding. Het valt op dat er tussen de panelen schapen van het gras eten. "In stik as 250 skiep", zegt Van der Meer. "Dy moatte it gers koart hâlde, sadat de panelen sa folle mooglik sinneskyn krije."
De panelen zijn samen goed voor bijna vijf megawatt aan zonnestroom. Dit komt overeen met het gemiddelde gebruik van ruim 1500 huishoudens. "De realisatie van het zonnepark is een bijdrage aan de verduurzaming van onze energievoorziening", meldt woordvoerder Michael Verheul van Engie. Van der Meer beaamt dit: "Minsken út de omkriten kinne stroom fan dit sinnepark ôfnimme. Dy stroom komt op it lokale net." Circa veertig procent van de huishoudens in Burgum kan zo van zonnestroom voorzien worden.

Van de ruim achttienduizend panelen drijven er 144 op het water. De opbrengsten daarvan worden vergeleken met 144 andere panelen, vlakbij op land. "Mooglik dat dy op it wetter mear stroom produsearje, omdat it wetter in ferkuoljende wurking hat én tagelyk it ljocht wjerkeatst", hoopt Van der Meer.

De officiële opening wordt verricht door schoolkinderen uit Burgum, samen met burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel. Rond half twaalf vrijdagochtend is de inloop naar het terrein, rond kwart voor twaalf begint de opening, tot ongeveer kwart over twaalf. "It gebou, de sintrale, is net iepen foar publyk", beklemtoont Van der Meer.
Graag van tevoren aanmelden, via: burgum@engie.com.