Kabelnoord zoekt meer glasvezelklanten

BURGUM - Kabelnoord zoekt in de buitengebieden van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen naar nieuwe klanten voor de aanleg van glasvezel. Donderdag was er een bijeenkomst voor belangstellenden in Tytsjerksteradiel in De Ikker in Burgum. Circa 350 mensen kwamen hier op af.

Alle ongeveer tweeduizend woningen in de buitengebieden van beide gemeenten zijn aangeschreven. Als voor 17 juli ongeveer zestig procent, dus zo'n 1200 'woningen' zich aanmelden voor aanleg van glasvezel, dan kan Kabelnoord samen met aannemer Van Gelder Telecom uit Hattum aan de slag. "Komen we tot circa 55 procent, dan zullen we nog even doorzetten om ook de volgende vijf procent erbij te krijgen", legt Geelhoed uit. "Maar als zich maar tien procent meldt, wat ik niet verwacht, dan gaat het natuurlijk niet door." Gehoopt wordt dat het werk in september begint.

Kabelnoord doet de Friese gemeenten die nu geen aandeelhouder zijn, "een eenmalig bod" aandeelhouder te worden. Dit geldt ook voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. "Wy binne yn petear", zei burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel donderdag. Geelhoed: "Met meer geld kunnen we misschien ook bedrijventerreintjes voorzien van glasvezel."