De Kokelrispinge in Earnewâld

EARNEWALD - In 2017 bedacht Earnewâld de Eltse Snein wat by d'ein, wat betekent dat er elke zondag iets te beleven valt in het dorp Earnewâld. Dat begint vaak om 14.30 uur in het centrum nabij het Toeristenbureau. Zo vindt er zondagmiddag 17 juni De Kokelrispinge plaats, een bijzonder theatraal evenement bij de Ringfeart en It Kokelhûs in Earnewâld.

De eerste oogst van de kokels (biezen) wordt in ontvangst genomen door de Freule von Dampo thoe Langeslootten. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Er staat nog een andere kaper op de kust. Als het lukt om de kokeloogst veilig en wel in ontvangst te nemen wordt het op een speciale kar naar It Kokelhûs gebracht. Daar wacht het publiek nog een verrassing: de opening van het 'Winkeltsje fan Sjut'- het oorspronkelijke grutterswinkeltje. Er is muziek, verhalen, koffie, thee en het museum zelf, dat nog meer bijzondere geheimen heeft om zich aan het publiek te openbaren. In De Kokelrispinge, naar een idee van Baukje Bruinsma, komt met spel, muziek en verhalen de originele historie van het biezenmatten vlechten tot leven.

Ook heeft Toeristenbureau Earnewâld een culturele- en historische kuierroute door Earnewâld bedacht en daarvan een boekje uitgebracht. Elke donderdagavond kan om 20.30 uur een Skimerjûnetocht worden gelopen met een gids. De Eben Haëzer kerk wordt bezocht, It Kokelhûs fan Jan en Sjut en de tocht eindigt bij de Agneskerk waar het kerkorgel die avond speelt. Kosten € 2.50 per persoon, kinderen gratis. In juli en augustus is de Smûke jûn weer te bezoeken in It Kokelhûs.