Verzet tegen nieuwe wethouders T'-diel

BURGUM - De drie nieuwe wethouders in Tytsjerksteradiel kregen woensdagavond niet de steun van alle raadsleden. Gelbrig Hoekstra (CDA) en Rommert Dijk (FNP) zijn met 14 stemmen voor, 1 blanco en 8 stemmen tegen benoemd. Andries Bouwman (CU) uit Leeuwarden kreeg 17 stemmen voor en zes tegen.

Deze uitslag is een gevolg van de procedure en van het verzet daartegen door de (toen nog 'beoogde') oppositie van GrienLinks, PvdA, VVD en D66. Deze fracties vinden dat de coalitiepartijen CDA, FNP en ChristenUnie onvoldoende transparant zijn geweest bij de coalitie-onderhandelingen. Dit is 26 april ook uitvoering besproken in een extra raadsvergadering. De coalitiefracties vinden dat daarmee de kous af moet zijn: "Ik wol no hurd oan it wurk", verwoordde (op dat moment nog kandidaat-)wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA).

CDA-fractievoorzitter Age Kramer verdedigde in de raad het coalitie-akkoord, getiteld 'Duorsum oparbeidzje'. Het woord 'duorsum' viel in de smaak bij GrienLinks-fractievoorzitter Brigitte Scheepsma. Maar 'oparbeidzje', daar had ze tijdens de coalitiebesprekingen van de afgelopen elf weken te weinig van gemerkt, zei ze.