Oud-wethouder Doeke Fokkema met lintje tussen zijn vrouw Geartsje en burgemeester Jeroen Gebben.
Oud-wethouder Doeke Fokkema met lintje tussen zijn vrouw Geartsje en burgemeester Jeroen Gebben. Foto: Actief Media

Doeke Fokkema (CDA): zestien jaar wethouder

BURGUM - Doeke Fokkema (63) uit Garyp was donderdag duidelijk geroerd door de koninklijke onderscheiding waarmee hij in park Vijversburg werd geëerd. Die gold in de eerste plaats voor voor het vrijwilligerswerk dat hij naast zestien jaar wethouderschap verrichtte.

Door Gerrit van der Meer

Toch gaat dit vraaggesprek, afgelopen maandag, juist over dat wethouderschap. Fokkema kijkt er met voldoening op terug, op die zestien jaar. De 'rode lijn' die hij er zelf in ziet is die van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de Jeugdzorg: twee van de drie (derde is: 'participatie') taken die de gemeenten de afgelopen jaren van de rijks- en provinciale overheden overnamen. Inclusief een forse bezuiniging.

"Wy hawwe dat yn Tytsjerksteradiel goed oppakt", vindt Fokkema. "Dat kaam mei troch de hâlding fan de befolking en fan belutsen organisaasjes: meiïnoar de skouders der ûnder. Dat is hjir aardich slagge. Ik ha sadwaande ek lanlik as adviseur foar oare gemeenten op 'n paad west."
Die financiële kant wordt de komende tijd nog wel een punt, voegt Fokkema er ongevraagd aan toe. Maar inhoudelijk laat hij zich er niet over uit: het is nu de taak van zijn opvolger Andries Bouwman (ChristenUnie). "Dêr haw ik in wiidweidich petear mei hân. Ik wol dit 'dossier' al goed oerdrage", zegt de CDA-er in hart en nieren.
Hij kreeg de belangstelling voor christelijke politiek met de paplepel mee. "Us heit en mem wiene beide aktive leden fan de ARP (Anti-Revolutionaire Partij, in 1980 gefuseerd met KVP en CHU tot CDA: Christen-Democratisch Appèl; red.). "Ik ha my as jongkeardel ek wol ferdjippe yn oare partijen en gie ek wol nei gearkomsten dêrfan, benammen fan de PPR. Mar ik fielde my it bêste thús by it CDA. Ik ha nei de oprjochting fan de gemeentlike ôfdieling west, dy wie yn Garyp yn 1980, dêr't myn frou Geartsje en ik dat jier krekt kommen wienen te wenjen." Het prettige van het CDA vindt Fokkema, "dat de kristlike wearden fan de partij sawol op gemeentlik, provinsjaal, lanlik as Europeesk nivo deselde binne."

Als wethouder had Fokkema behalve de WMO en Jeugdzorg ook sport en onderwijs in portefeuille. "Underwiis leit foar de hân, ik ha 'pedagogiek'' studearre. En sport is myn hobby." Hij merkt er meteen over op, dat hij die taken nooit alleen deed, maar altijd samen met collega-bestuurders, ambtenaren én met (veelal vrijwillige) betrokkenen in die sectoren. "It is net mear fan dizze tiid, dat de gemeente alles docht. Dus bygelyks sportferienings nimme in part fan it ûnderhâld fan sportfjilden op har." Wat het onderwijs betreft, is Fokkema ermee ingenomen, dat in elk dorp in Tytsjerksteradiel waar nu een basisschool is, ook een basisschool blijft. Een 'hoogtepunt' voor zichzelf vond Fokkema dat hij burgemeester Ter Keurs een tijdje mocht vervangen.

Over de toekomst van (sport-)verenigingen en van de gemeentepolitiek maakt hij zich wel eens zorgen. "It finen fan goeie bestjoerders wurdt dreger. Dit jildt foar de ferienings, mar ek foar de gemeenten." Meer voorlichting op scholen over wat een gemeente doet, ziet hij als oplossing. "En faker iepen hûs hâlde."