Aan de Swanneblom in Burgum staat een van de oudste boerderijen van Friesland. Het voorhuis is gebouwd in 1661.
Aan de Swanneblom in Burgum staat een van de oudste boerderijen van Friesland. Het voorhuis is gebouwd in 1661. Foto: Actief Media

Houtonderzoek ontdekt oudste boerderij in Burgum

BURGUM - Als kind kwamen ze bij boer Lykele de Hoop eikels brengen voor het vee. Nu wonen Johanna en Evert er zelf. Hun totaal gerestaureerde boerderij aan de Swanneblom in Burgum blijkt een van de oudste boerderijen in Friesland te zijn.

Borghaerts Houtdatering heeft zonder twijfel vastgesteld dat het huidige voorhuis van het pand op de Swanneblom 2 als boerderij is gebouwd in 1661. Ook de ontdekte muurankers geven dit aan.

Stichting dolblij met "verrassend resultaat van het houtonderzoek"

Een volle zaal luisterde vorige week ademloos naar het verhaal van Paul Borghaerts die in opdracht van stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel een houtonderzoek had uitgevoerd in de boerderij. Met houtboringen in het voorhuis en de schuur kon Borghaerts niet alleen de ouderdom, maar ook de herkomst van het hout vaststellen.

Het onderzoek leverde in de woorden van de onderzoeker 'een goudschat' op. In de Friese boerderij is nog steeds het "palenbos" uit de Baltische staten te vinden.

Volgens de Paul Borghaerts stamt het voorhuis uit 1661 en werd het boerderijtje in 1751/1752 verlengd met een typisch 'Friese schuur'.

De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel is dolblij met het verrassende resultaat van het houtonderzoek. De stichting nam het initiatief voor dit houtdateringsonderzoek ter ere van haar 40-jarig jubileum. De stichting wilde daarmee aantonen dat er veel verborgen historie aanwezig is in panden waarvan we geneigd zijn ze plat te gooien. Eeuwig zonde, bevestigde de verrassende ontdekking aan de Swanneblom.

Buro Erfdiel uit Ryptsjerk bood de eigenaren een bouwinspectie aan, want goede zorg voor je historisch bezit is een eerste vereiste voor behoud.

Naast deze 'extra prijs ter ere van het veertigjarig jubileum' werd ook de jaarlijkse Karakteristykpriis uitgereikt. Deze prijs voor de meest voorbeeldige restauratie van het afgelopen jaar ging dit keer naar de monumentale renteniersboerderij Reitsmaherne aan de Seadwei 6 in buurtschap It Heechsân bij Eastermar.

De fraaie boerderij uit 1907 is in de loop der jaren met veel liefde en tot in details gerestaureerd. Als kroon op het werk werd in 2017 het asbest op de schuur vervangen door een fraai rieten dak. "Deze restauratie leverde een grote bijdrage aan de karakteristieke landschappelijke omgeving van It Heechsân," aldus het oordeel van de jury.
De Karakteristykpriis van 500 euro kwam er dankzij bouwbedrijf De Timmermantsjoender uit Garyp. De feestelijke avond kwam mede tot stand door Makelaardij Wijmenga en bouwbedrijf Hendriks & Wijnsma uit Burgum.

Een tevreden voorzitter, Bareld Kootstra, zegt: "Met deze feestelijke avond en de ontdekking van het oudste boerderijtje van Burgum heeft de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel de karakteristieke streken van deze gemeente weer vol op de kaart gezet."

De monumentale renteniersboerderij aan de Seadwei in It Heechsân kreeg in 1986 de Karakteristiekpriis voor het voorhuis. Dit jaar voor het rieten dak op de schuur.