De Franse studenten poseren bij Trijhûs bij Grou.
De Franse studenten poseren bij Trijhûs bij Grou. Foto: Ingezonden

Franse studenten bekijken Friese 'bagger'

GROU / DE ALDE FEANEN - Franse milieukundestudenten brachten vrijdag 29 mei een bezoek aan meerdere Friese baggerprojecten en een voormalige vuilstortplaats. Ook bekeken ze het monument in de Lytse Saiter, gewijd aan de in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Lancaster R5682.

De studenten zijn een week aan Fryslân, in samenwerking met Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze doen onderzoek naar duurzame afvalverwerking en watermanagement. Met dit internationale bezoek hoopt de provincie een duurzame samenwerkingsrelatie op te bouwen.
In Grou werden de studenten verwelkomd door medewerkers van provincie Fryslân. Ze kregen al varend aan boord uitleg. Op Trijehûs - een stortplaats voor ernstig verontreinigde bagger - werd de combinatie met natuur en recreatie bekeken en besproken. Bij de Ald Dwinger tussen Earnewâld en Warten was aandacht voor de voormalige vuilstortplaats en het verhaal van de hier gecrashte Lancaster R5682. Dit maakte veel indruk. In januari 2017 is de provincie Fryslân begonnen met het 'inpakken' van de vuilstortplaats door het plaatsen van damwanden.

Daartoe moest ook het hier neergestorte vliegtuigwrak geborgen worden. Op 15 april is er een monument onthuld, een zwaluwhaven, ontworpen door architect Nynke Rixt Jukema. Ruim veertig nabestaanden uit de hele wereld kwamen naar de herdenkingsceremonie. De bijbehorende expositie is te zien in het Bezoekercentrum De Alde Feanen bij Earnewâld.