De hoofdingang van het terrein in Kollumerwaard, met een hek en prikkeldraad afgeschermd. Rechts nog een gebouwtje van Muiden Chemie.
De hoofdingang van het terrein in Kollumerwaard, met een hek en prikkeldraad afgeschermd. Rechts nog een gebouwtje van Muiden Chemie. Foto: Actief Media

Plan voor 'zonneweide' in Kollumerwaard

MUNNEKEZIJL - Beryllus Sun Energy BV uit Amsterdam is van plan een grote 'zonneweide' te plaatsen in de Kollumerwaard. De gemeente Kollumerland c.a. is bereid hier aan mee te werken.

De locatie heeft een oppervlakte van 78 ha. Uitgaande van een oost-westopstelling en een maximale invulling van het perceel, is er een opgesteld vermogen mogelijk van ruim 100 MWp, met een opbrengst van 81,2 GWh per jaar. Hiermee kunnen ongeveer 27.000 huishoudens jaarlijks worden voorzien van elektriciteit.

Naast de opwekking van zonne-energie onderzoekt Beryllus Sun Energy BV op dit moment ook de mogelijkheden van energie-opslag binnen het gebied. Dit laatste is van belang omdat de stroomkabel beperkte capaciteit heeft. Door 'te veel' elektriciteit eerst op te slaan, kan de 'afvoer' naar het stroomnet over dag en nacht worden gespreid.

Het gaat om de locatie van de voormalige kruitfabriek van Muiden Chemie (Willem van der Ploegweg 1) in het buitengebied nabij Munnekezijl (Kollumerwaard). Het betekent dat er circa veertig hectare bos moet worden gekapt. De provincie Fryslân gaat uit van herplantplicht (namelijk zestig hectare, 1,5 maal veertig). Maar volgens Beyllus is dit niet nodig, mits het bos binnen veertig jaar na het planten wordt gekapt. Er zouden geen nadelige effecten zijn voor flora en fauna. Integendeel, Beryllus ziet mogelijkheden voor meervoudig ruimtegebruik: een combinatie met natuur, mogelijkheden voor recreatie of voor het weiden van schapen.

'Buurman' Staatsbosbeheer is bij monde van Jaap Kloosterhuis niet per se tegen. "Na 'Muiden Chemie', plannen voor verblijfsrecreatie en voor het plaatsen van windmolens heeft dit plan de geringste effecten voor het Natura2000-gebied er omheen", vindt hij.