Zorgen over betaalbare zorg in toekomst

LEEUWARDEN - Jongere Friezen maken zich meer zorgen over de betaalbaarheid van de toekomstige zorg, dan ouderen. Dat blijkt uit een enquête onder 2.056 leden van het 'Panel Fryslân' door het Fries Sociaal Planbureau (FSP).

"Met de meeste Friezen gaat het goed, maar er zijn ook zorgen over de toekomst", concludeert het FSP. De enquête ging over drie aspecten van de zorg: de betaalbaarheid, de kwaliteit en de beschikbaarheid. Over de betaalbaarheid maken de geënquêteerden zich de meeste zorgen. Daarbij zitten er weinig verschillen tussen de leeftijdsgroepen van 18-34 jaar, van 34-49 jaar en van 50 tot 64 jaar: circa 35 tot 37 procent maakt zich er zorgen over. Bij de leeftijdsgroepen 65-74 jaar is dit circa 32 procent en bij 75 jaar en ouder ongeveer 28 procent.
Wat de kwaliteit van de zorg betreft: van 18 tot 64 jaar maakt ongeveer 26 procent zich hier zorgen over, bij 65- en 75-plussers is dit (iets) minder dan twintig procent.

De meningen zijn het meest verschillend tussen de leeftijdsgroepen als het gaat over de beschikbaarheid van de zorg. Daarover maakt de groep van 35 tot 49 jaar zich het meeste zorgen (bijna 25 procent). Bij de jongvolwassenen (18-34 jaar) en de groep van 50 tot 64 jaar is dit ruim twintig procent. De 65- en 75-plussers zijn ook wat dit betreft het minst bezorgd: (iets) minder dan vijftien procent.

"Nagenoeg alle Friezen zijn bezig met een gezonde levensstijl, ongeacht hun leeftijd. Daarnaast is bijna driekwart van de Friezen bezig om voldoende mensen om zich heen te verzamelen, voor als zij later hulp nodig hebben", meldt het FSP.