Opsterland heeft nieuw collegeprogramma

BEETSTERZWAAG - Het nieuwe college van b. en w. van Opsterland wordt grotendeels hetzelfde als de afgelopen jaren. Anko Postma (Opsterlands Belang), Rob Jonkman (ChristenUnie) en burgemeester Ellen van Selm (D66) waren al lid van dit college. Alleen Libbe de Vries (PvdA) is nieuw.

De onderhandelaars waren die drie wethouderskandidaten en hun partijgenoten Marcel van Opzeeland (OB), Roel Vogelzang (PvdA) en Gerrit Weening (CU). Samen maakten ze het programma 'BrĂªge nei de takomst. Voor een duurzaam, leefbaar en sociaal Opsterland.' Verliezer van deze onderhandelingen is het CDA, dat niet in het nieuwe college terugkeert. De afgelopen jaren was CDA-er Wietze Kooistra wethouder in Opsterland. Hij moet dus plaats maken voor PvdA-wethouder Libbe de Vries.
Enkele opvallende punten uit het coalitie-akkoord: In 2035 dient de gemeente energieneutraal te zijn, door op energie te besparen en door te investeren in (vooral) zonne-energie. In 2021, over drie jaar dus, dient ieder dorp in Opsterland "een eigen duurzaamheidsplan te hebben ontwikkeld." De dorpen dienen meer zelfbesturend te worden. De gemeente heeft meer geld van het rijk nodig om de jeugdzorg te kunnen behouden en betalen.