Giele fakkel (welriekende agrimonie of Agrimonia procera),
een nog geheel wilde populatie bij Westergeest.
Giele fakkel (welriekende agrimonie of Agrimonia procera), een nog geheel wilde populatie bij Westergeest. Foto: Ingezonden

Publieksexcursie de giele fakkel

BUITENPOST - Dit jaar bestaat de Stichting Floristisch Onderzoek Nederland (FLORON) dertig jaar. En ze nodigt iedereen uit die geïnteresseerd is, ongeacht het niveau van zijn of haar plantenkennis, om een keer mee te gaan op plantenexcursie. Er zijn in den lande 22 Midzomerplantenjachten georganiseerd. In Fryslân vindt de jubileumexcursie plaats op vrijdagavond 15 juni in de omgeving van Buitenpost, Kollumerzwaag en Westergeest, onder de titel 'Het verhaal van de giele fakkel'.

Vooral in de zuidelijke helft van Nederland is gewone agrimonie (Agrimonia eupatoria) een algemene soort. Het is een geelbloeiend lid van de rozenfamilie. Veel zeldzamer is de (letterlijk) grote broer: de welriekende agrimonie (Agrimonia procera), in het Fries heel toepasselijk giele fakkel genaamd. Noordoost-Fryslân is een bolwerk van deze soort, maar de plant heeft hier een bewogen geschiedenis.

Welriekende agrimonie is in Nederland voor het eerst verzameld bij Oudwoude in 1841. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gaat het zo beroerd met de giele fakkel in Noordoost-Fryslân, dat hij door verschillende oorzaken op het randje van zijn bestaan raakt. Maar er zijn mensen die zich bekommeren om de soort. Bijvoorbeeld Hille Feenstra, onderwijzer in Kollumerzwaag. Die heeft een tegenbeweging in gang gezet.

In de excursie worden (al carpoolend) een zevental locaties bezocht waar de soort groeit en bloeit. Soms nog echt wild, soms doordat hij een handje geholpen is, soms op plaatsen waar oorspronkelijk materiaal 'bewaard' wordt van een populatie die verloren gegaan is.