Louwrien Wijers heeft in 1978 Joseph Beuys geïnterviewd.
Louwrien Wijers heeft in 1978 Joseph Beuys geïnterviewd. Foto: Cathrien van Ommen

100 dagen Joseph Beuys in Ferwert

FERWERT - In Ferwert doet Gastatelier Louwrien Wijers mee aan 'Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018' met '100 Dagen JOSEPH BEUYS komt uit Friesland'. Van 8 juni tot 16 september is 'Het Permanente Gesprek' dé kans om over de ideeën van Beuys te spreken.

Joseph Beuys (1921-1986) is één van de meest vooraanstaande kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn werk is te zien in de grotere musea in de hele wereld. Dat betreft de beeldende kunst van Beuys, maar '100DagenBeuys' gaat over zijn revolutionaire ideeën. Denk aan zijn Verruimde Kunstbegrip, de Sociale Sculptuur, Ieder Mens een Kunstenaar, Creativiteit=Kapitaal, Directe Democratie door Referendum, Free International University FIU, een Onvoorwaardelijk Basisinkomen voor Iedereen, zijn zin "Creativiteit is het werkelijke kapitaal, geld heeft niets met kapitaal te maken" en om zijn ecologische uitgangspunten. Hij was mede-oprichter van de politieke partij Die Grünen in Duitsland. Duurzaamheid was bij hem een essentieel begrip. Bovendien is er zijn liefde voor Friesland, waar zijn voorouders vandaan komen. Zijn visies baseerde Beuys naar zijn zeggen op oude Friese maatschappijstructuren. "Friesland was de eerste democratie ter wereld", aldus Beuys, wiens ideeën nog steeds actueel zijn.

Het programma begint vrijdag 8 juni om 15 uur met de film BEUYS, die de Duitse filmmaker Andres Veiel in de loop van drie jaar heeft gemaakt en die in mei 2017 in premiere is gegaan. De film BEUYS speelt daarna elke dag in Gastatelier Hoofdstraat 12 in Ferwert. Er zijn zijn ook teksten en geluidsopnames, onder andere over Beuys in Japan, 1984.

Zie voor het gehele programma: www.100dagenjosephbeuys2018.nl.