Een klein deel van de expositie over leven en werk van Freerk Kamma.
Een klein deel van de expositie over leven en werk van Freerk Kamma. Foto: Ingezonden

Wierum wordt zomer lang 'Freerk Kamma-dorp'

WIERUM - Het dorp Wierum staat de komende zomer in het teken van Freerk Kamma (1906-1987), die een belangrijk deel van zijn leven in Nieuw-Guinea woonde, grotendeels tussen de Papoea's. Hij werd zelfs 'de witte Papoea' genoemd. Tot half september is er een expositie over Kamma, met Papoea-kunst en cultuur, te zien in de museumkerk 'Eben-Haëzer' in Wierum.

Zaterdag 2 juni om half twaalf begint het voor genodigden in de Museumkerk en om kwart voor één op het plein bij de Mariakerk. De voorbereidingen namen meerdere jaren in beslag. De Papoeazang- en dansgroep Mambesak zal optreden: meeslepend en aanstekelijk. Acteur Gerrit Haaksma leidt de bezoekers rond door het boeiende leven van Kamma. Het Wierumer popkoor 'Gewoan oars' brengt toepasselijke liederen. De Dockumer Skotsploech zal oude (Friese) volkdansen laten zien. Het fanfare-orkest Soli Deo Gloria uit Nes treedt ook op. Het feest in Wierum duurt tot ongeveer half vijf. Auto's kunnen zaterdag niet in Wierum parkeren. Er rijdt wel een shuttlebusje.

Zaterdag is er ook een streekmarkt, waar tevens Papoea-artikelen worden verkocht. Zondag 3 juni begint om half tien een kerkdienst in het teken van Kamma's levensverhaal. Het Friese Kwartettekoar onder leiding van Hindrik van der Meer én een Papoea-zangduo werken hier aan mee. De Papoea's verblijven in het weekeinde in en rond Wierum bij particulieren. Kamma was eerst matroos en bakkersknecht, maar vertrok als zendeling met zijn gezin naar Nieuw-Guinea. Van 1931 tot 1942 woonden ze in het noordwesten van Nieuw-Guinea. Kamma verbleef daarna drie jaar in Japans gevangenschap. Van 1946 tot 1955 woonde het gezin in Nederland, van 1955 tot 1962 weer in Nieuw-Guinea. Kamma werd cultureel antropoloog. Hij verzamelde Papoea-kunst en geluidsopnamen.