De Herbergier in Bartlehiem.
De Herbergier in Bartlehiem. Foto: Ingezonden

De Herbergier: voor mensen met dementie

BARTLEHIEM - De Herbergier in Bartlehiem is een unieke, kleinschalige zorg- en woonlocatie voor mensen met dementie. Er kunnen maximaal 17 mensen tegelijk worden gehuisvest en verzorgd.

De zorgondernemers Oeds en Judith Visser hechten groot belang aan goede zorg voor de bewoners. Maar ook aan goed contact met de naaste familieleden van die bewoners. Oeds Visser heeft vorig jaar 17 mensen geïnterviewd, allemaal volwassen kinderen van vaders of moeders met dementie. De vraaggesprekken hebben geleid tot een varende expositie in het schip 'De Eestroom'. Daarmee voer Oeds Visser vorig jaar door Fryslân. Hij houdt ook lezingen op basis van deze interviews. Momenteel werkt hij aan een boek waarin de interviews verwerkt worden.
"Minsken mei 'dementie' krije faak in oar karakter. Harren bern moatte dêr meastal bot oan wenne. Ek oan it feit dat de âlders soarchôfhinklik wurde. Sokke erfaringen haw ik yn de eksposysje ferwurke en komme ek yn it boek te stean. Dat sil nei alle gedachten nei de simmer ferskine." Visser interviewde vooral kinderen van bewoners in De Herbergier, maar ook van mensen die elders wonen en verzorgd worden. "Ik woe breder sjen as allinne yn eigen hûs", legt Visser uit.
"Onze specialiteit is gewoon doen. Samen leven, praten, eten, spelletjes doen of zoals momenteel genieten van het zonnetje op ons terras. We sluiten aan bij de gewoonten van onze bewoners om hen een gevoel van 'thuis zijn' te geven. Dat maakt ons zo bijzonder", aldus Judith en Oeds Visser.

Herbergier Bartlehiem | Bartlehiem 35 | 0519 - 34 61 85 | bartlehiem@herbergier.nl | www.herbergier.nl